Читај ми!

Шта је узрок тровања рибе у Колубари

Током викенда у Колубари се догодио до сада незабележен екоцид. Услед изливања штетних материја у реку, десетак километара низводно од Ваљева, отровано је најмање пола тона рибе. Истражни органи су пред откривањем могућег починиоца еколошке катастрофе у реци.

Низводно од Ваљева, од Диваца до села Млађева и Веселиновца, Колубара се црнела од велике количине угинулих риба.

Мештани тих села одмах су посумњали да су у Колубару пуштене отровне материје и да је то узрок помора рибе. Одмах су обавестили рибочуварску службу а убрзо су на терен изашли сви надлежни државни органи.

Узорци воде и рибе послати су на Ветеринарски институт у Београд.

"Ја не знам, ето, и старији мјештани кажу да нису видели оволики обим угинуле рибе. Све је потровано. Од ситне, најмање млађи, мрена, скобаља. Туга. Ми смо горе изнад моста, неких педесетак метара само скупили 300 килограма рибе. То је горе, а овде да смо прикупљали, овде на ових сто метара, било би преко тоне", каже Горан Живановић из Ратковца.

Страхују мештани да на потезу од Диваца и даље према Словцу и Лајковцу, у Колубари рибе више неће бити.

"Ја сам сад обилазио Колубару. Јуче смо накупили џакова и џакова, ту на преливу једном. И горе смо купили, слагали. То су огромне количине рибе и што су крупни комади", истиче Миодраг Јовановић из Веселиновца.

Највише су угинули скобаљ, клен и мрена, а има и примерака отрованог сома.

Екоцидом оваквих размера изненађени су и истражни органи. Они су сигурни да ће овог пута пронаћи починиоца еколошке катастрофе у Колубари.

"Предузели смо одмах по сазнању за догађај, за овај еколошки инцидент, заправо еколошку катастрофу, све могуће, све потребне радње. Наложили смо излазак еколошкој инспекцији, полицији најпре да изврши увиђај. Лично сам била на лицу места. Изашла је водопривредна инспекција, Агенција за заштиту животне средине по налогу Тужилаштва. Ми смо врло близу подношења кривичне пријаве за кривично дело загађења животне средине из члана 260 Кривичног законика", наглашава Снежана Јовановић из Основног јавног тужилаштва у Мионици.

Размере штете се утврђују. Риболовци су забринути да се данас или сутра на површини реке не појаве примерци рибе тежи од два килограма, која се спорије трује.

У  Колубари низводно од Ваљева и данас су приметне нове количине угинуле рибе. Мање их је него претходна два дана када су мештани неколико ваљевских села приметили помор рибе.

Мештани и риболовци упутили су надлежне према  једној од оближњих фарми која би, по свему судећи, могла бити узрочник екоцида у Колубари.    

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво