Привреда Расинског округа остала на ногама и током пандемије

Осим на здравље нације , епидемија корона вируса значајне последице оставиће и на економију. Упркос проблемима, у Регионалној привредној комори Крушевца кажу да је привреда Расинског округа и током ванредног стања радила готово пуним капацитетом, а да ће захваљујћи државним мерама подршке губитке смањити и они који то сами нису могли.

У крушевачком "14.октобру" производња није прекидана, али су уведена нова правила. Редовна дезинфекција фабричког круга, погона и обавезна лична заштита опрема за све запослене. Од њих 330, 180 свакодневно долази.

Радити са маском није ни мало лако," каже Небојша Милошевић, металостругар у крушевачком 14.октобру, "али је сигурно добро што је фирма радила."

ЦХ : АЛЕКСАНДАР ВАСИЉЕВИЋ, ген.дир."14.октобар" Крушевац
Пословање те  фирме базирано је на плановима с почетка године. "Нећемо успети за ова три месеца да их досегнемо, али неће бити толике штете као у случају да нисмо радили све време.Што се тиче подстицајних мера Владе генерално су нам ова три месеца, што се тиче рефундације плате, дала један солидан релакс да наставимо пословање несметано и да успемо да сервисирамо наше добављаче, у мери у којој је то било могуће у овом тренутку,генерални директор 14. октобра.

Производни програми многих фирми прилагођавани су потребама тржишта. Александровачка "Вино Жупа" медицински алкохол радила је за Клиничке центре, а "Конфекција Брами" за потребе Расинског округа 150.000 заштитних маски .

Саша Миљковић, генерални директор Конфекције "Брами" у Алксандровцу: "Скраћења радног времена није било, раднике нисмо отпуштали и у наредном периоду не планирамо да их отпуштамо . Пре једно десетак дана почели смо да радимо оне послове које смо већ били уговорили и пре ове пандемије."

На подручју Расинског округа послује око 11.000 предузетника и привредних друштава са више од 13.200 радника, који су већином поново на послу.
Највеће компаније производњу нису ни прекидале, изузев "Кромберг и Шуберта" и "Амфенола" који крећу од ове недеље. Уз нормализацију пословања, радују и најаве нових улагања.

"Хенкел улази у потпуно нову инвестицију вредну 93,5 милиона евра каже Предраг Вукићевић,директор Регионалне Привредне коморе Крушевац."То је директна страна инвестиција . Република је препознала важност те инвестиције за град Крушевац и за грађане Расинског округа и 14,4 милиона евра је донирала као помоћ државе. Очекујемо да фабрика крене са радом већ на јесен, а у пуном капацитету 2021.године. "

Реализацијом тог пројекта  посао у "Хенкелу" да требало би добије још стотину нових радника.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво