Читај ми!

Етно камп у Косјерићу

Новосадско удружење НС Култус, већ другу годину, организује Етно кампове за најмлађе фолклорце из Србије и дијаспоре. Двадесеторо малишана из Вуковара, угостило је сеоско домаћинство Милогошће из Мионице, како би им проширило знања о народној традицији и вештинама старих заната.

Иако мали, игре у част хлеба већ одавно су савладали, а уз помоћ косјерићких домаћина спознали су и пут од пшенице до мирисне погаче.

"Први пут сам се возила воловским колима, први пут сам видела воденицу. Било је лепо кад сам се возила колима. Мало је боцкала слама на којој смо седели, али било је добро", каже Нађа Патковић из Вуковара.

"Некако ми је било другачије него ово наше брашно како се купује, бело. Ово је некако мени лепшег изгледа, а укус је , нормалан, баш пшеница се осети јако", каже Леа Степановић из Вуковара.

Давид Мрђанов из Вуковара каже да је лакше купити хлеб у продавници, него исмесити.

"У овим крајевима је лакше измесити, него купити, јер треба пуно километара да дођемо до продавнице", додаје Давид.

Али када је извадио хлеб из рерне Давид је заборавио на пешачење дивчибарским падинама из воденице.

"Сви смо ми дошли из равнице, па нам је ту предивно, буквално, баш као из бајке", каже Бојана Патковић, вођа групе из Вуковара.

Свако учествује у сеоским пословима када и колико хоће.

"Ја сам музла краве и добро је било! Нисам се плашила, него ме млатнула репом била", каже Милана Станковић из Вуковара.

Лука Танасијин из Удружења НС Култус из Новог Сада каже да је камп намењен деци предшколског и основног школског узраста, како нашој деци из Војводине и Србије, тако и нашим људима из дијаспоре који немају прилику тамо негде у савременом свету да се упознају са народним обичајима, традицијом и културом нашег народа овде.

И током протекле године, на распустима, готово 300 малишана, осим у Мионици, боравило је и код сеоских домаћина на Голији, Руднику, Вујану и Јелици. Многи са жељом да поново дођу, јер свако годишње доба, носи нове обичаје и послове у газдинству.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513-552

број коментара 0 Пошаљи коментар