Спор око куће због крова

Антоније Дичић је 2011. године дошао са породицом из Приштине у Панчево. Купио је стару кућу и преуредио је за живот, али тад почињу и његови проблеми. Комшиница Јелица Илић га је тужила, јер сматра да ће због његових радова њена кућа у наредном периоду претрпети штету. Основни Суд је донео пресуду у корист тужиље.

Антоније Дичић је на својој оронулој кући која је била веома ниска подигао кров за 20 центиметара, ставио је нове греде, средио фасаду и поставио нов олук. Основни суд из Панчева је донео пресуду да Дичић сам заврши још неке додатне грађевинске радове или да комшиници Илић исплати 116.000 динара, колико је одредио вештак Милан Зарубица.

"Читаву конструкцију крова држе летве и греде и сав кров је укосичен, тако да никако не може да се помера. Осим тога калкан на којем инсистирају да се уради није неопходан са обе стране, јер већ постоји и предтсваља само физичку границу између две куће", каже Антоније Дичић.

Драгана Злоколица, пи-ар Основног суда у Панчеву каже да је Суд дао могућност туженом да бира да ли ће сам да изведе додатне радове или ће тужиљи да исплати 116.000 динара.

"Током судског поступка грађевински вештак Милан Зарубица је утврдио да су радови на кући урађени не стручно и да због тога постоји могућност да на делу куће тужиље у будућности може доћи до штете", каже Злоколица.

Иако у претходне три године од кад су завршени ови радови Јелица није имала већу штету на свом делу куће она сматра да је поремећена статика објекта и не жели више заједнички олук, јер сад немају исти кров.

"Што би сад вода ишла кроз мој олук,то више није заједнички кров. Он је сад подигао свој кров и зашто сад мени да запуши  олук и да се вода слива и да прска мој зид и да подлива темеље моје куће. То не дозвољавам", каже Јелица Илић.

Антоније Дичић не може да схвати шта се променило у међувремену.

"Иста количина воде са исте површине крова из мог олука се исто слива у олук код комшинице као и свих претходних година и даље одлази на улицу. Не разумем у чему је проблем, јер то је наједноставнији и најсигурнији начин одлива атмосферских падавина", каже Дичић.

Да не би са супругом и троје деце завршио на улици Антоније је прихватио пресуду Основог суда да у наредних 28 месеци плаћа Јелици месечно 10.000 динара, али упутио је жалбу Врховном Касационом суду у Београду, јер сматра да није крив и да плаћа високу цену.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. дец 2015, 20:23) - anonymousRadovan [нерегистровани]

...

Covek je uradio na svojoj kuci sto je morao.Povrsina krova je ne izmenjena,a i sama visina je apsolutno beznacajna.Taj sudski vestak bih mogao snositi punu krivicnu odgovornost,za zloupotrebu polozaja[ako vec ima ovlascenje od suda]?Ako se olucima vodila voda sa nekad verovatno porodicne kuce,podeljene,medju naslednicima,je u obostranom interesu,da se voda sliva u kanal a ne u plac,i to pravo je nepobitno,i pred sudom i pred Bogom.I ubedjen sam da ce visi sud doneti presudu u korist optuzenog.

(четвртак, 17. дец 2015, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Ima nas raznih, a i sud rešava razno

Sramota, može doći do štete ali ne mora, a tuženi mora da da odštetu. Pa nek je da ako dođe do štete.