Распуст прошао, проблеми остали

Неколико дана пред почетак школске године 31 ученик од 5. до 8. разреда из алексиначког села Дражевац још увек нема решен превоз до школе у суседном нишком селу Доња Трнава. Закон налаже општини Алексинац да превоз плаћа само за школе на својој територији, иако је најближа школа у селу Катун, удаљеном више од 10 километара, док Ниш превоз може да плати само за своје грађане. Надлежни чекају да проблем реши Министарство просвете.

Деца у Дражевцу броје последње дане распуста, неки се радују почетку школске године, али сви знају да ће њихов одлазак до, како кажу, омиљене школе бити проблематичан.

"Кажу да нема превоз и да не можемо да идемо. Наравно да бисмо волели да идемо у Трнаву зато што смо се тамо већ навикли, тамо познајемо и наставнике и наше другаре", кажу ученици.

Огорчени родитељи деце из алексиначког села кажу да им нишка школа одговара и зато што је удаљена само 4,5 километра.

"Катун је доста даљи, а друго они би морали да иду бар километар и по пешке од аутобуске станице до школе", каже Јовица Митровић, родитељ.

"Ја сам самохрана мајка 2.700 примам социјалну помоћ, нема шанси да сама плаћам уколико треба да се плаћа превоз", каже Јулијана Дејановић, родитељ.

"Требало би да се реши проблем, нису наша деца мање вредна од деце из других општина", каже Драгана Михајловић, родитељ.

Решењу проблема надао се директор школе у Доњој Трнави Марко Ристић, јер је каже постојало интересовање свих надлежних.

"Нико нема храбрости или воље, не знам како то већ да кажем, да пресече или да плаћа или да каже ко треба да плаћа на крају тај превоз, неко мора да плати дефинитвно", каже Марко Ристић, директор ОШ "Бранислав Нушић" Доња Трнава.

Проблем је до сада решавала општина Алексинац, али како наводе не више мимо закона и Град Ниш изражава спремност.

"Надам се да ће бити обезбеђен превоз макар за овај месец септембар, па ма какво било то решење, можда и на граници закона али једноставно деца морају да иду у школу", каже Драган Гејо, начелник Школске управе за Нишавски округ.

Да апсурд буде већи у Дражевцу постоји нова школа која ради као истурено одељење школе из Катуна, али довољно ђака има само за наставу од првог до четвртог разреда.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 29. авг 2015, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

Грехота

је видети овако добру децу да се сналазе на разне начине за превоз. Молимо се Богу да ова и друга деца чије су осмолетке и средње школе далеке километрима добију превоз.