Читај ми!

Српско-шведски виногради у Бачини

Од пре неку годину Бачинци из околине Варварина и Швеђани иду заједно у бербу грожђа. Захваљујући Бачинцу Александару Милутиновићу, Швеђани почели да улажу у винограде, плодног и питомог Темнића. Сада не само да раде, него и уживају у лепоти крајолика и гостопримству добрих домаћина.

У бербу грожђа мештани села Бачина код Варварина и ове године ће заједно са гостима из Шведске. У Темнићки крај дошли су пре неколико дана. За неке од њих ово није први пут. Лепи пејзажи и традиционално гостопримство домаћина, које су упознали захваљујући њиховом колеги Александру Милутиновићу, подстакли су их не само да уживају, већ и да уложе капитал у обнову српских винограда.

Када су пре десет година Александар Милутиновић, родом из Бачине код Варварина и његов колега из Шведске допутовали да обиђу Ацину дедовину, нису ни слутили колико ће им се животи променити. На иницијативу колеге, Александар је прихватио да са још четворицом Швеђана оснују фирму. Раскрчили су запуштен виноград, подигли пет хектара нових засада и опремили подрум и винарију.

"Само овог пролећа од маја па до сада смо имали око 100 гостију из Шведске и Скандинавије.То се тамо прочуло и ми сада имамо много оних који желе да дођу, али немамо где да их сместимо. Зато доводимо мање групе. Како време иде видимо да само од винског туризма можемо да живимо", каже Александар Милутиновић, сувласник винарије.

Ханс Бјорктал је један од сувласника. У Шведској се бави столарским занатом па му припадају највеће заслуге за ентеријер подрума.

"У ову авантуру упустио сам се и не познајући лично Александра и никада се нисам покајао. Одушевљен сам народом и природом и одавно сам престао да бројим колико сам пута био у Србији", каже Ханс Бјорктал.

У групи која тренутно борави у Бачини је више жена.

"Овде је за разлику од моје земље у јесен топло. Дружим се са људима, сви су веома пријатни. Да сам у Шведској седела бих у кући и не бих имала са ким да разговарам", каже Оса Рагнасорн.

Гости из Скандинавије се лако прихватају посла. За њих је све то ново и прилично егзотично.

"Није тешко, јер нас домаћини штеде, па нам берба дође као добра рекреација", исноси своје утиске Пернила Свентсон.

"Приуштио сам себи најбољи могући одмор у овом тренутку. Прија ми све и када се вратим у Шведску препоручићу пријатељима да путују у Србију", презадовољан је Петар Барк.

Уложен српски и шведски капитал се исплатио. Две трећине производа извози се у Скандинавске земље, а остатак продаје на домаћем тржишту. Перспектива је и у винском туризму, па Аца и његови пословни партнери размишљају да у ту причу укључе и већи број мештана Бачине који ће гостима нудити смештај и припремати српске специјалитете.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 18. апр 2014, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

milanka

interesantno .danas smo saznali za ovi vinogradi .zivimo u svedsku i snajka nam je drugarica sa cerkom od jednog vam dragog prijatelja tako da planiramo na leto da vas posetimo ,zivimo u cupriju.

(понедељак, 14. окт 2013, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

дика

Хвала Пери и Влади, нисам лењ, спреман сам да се усавршавам али ме малко брине претходно асанжово искуство...?

(понедељак, 14. окт 2013, 11:41) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

Lepo je ovako nesto da se vidi i cuje

(субота, 12. окт 2013, 19:35) - Избеничанин [нерегистровани]

усавршавање у свему добром

Нисмо лења нација.Али, фали нам још одговорност, неодлагање извршавања обавеза,систематичност, стручност...
Треба се непрестано усавршавати, а не како многи кажу: тако сам научио и никако другачије.

(субота, 12. окт 2013, 19:34) - Избеничанин [нерегистровани]

усавршавање у свему добром

Нисмо лења нација.Али, фали нам још одговорност, неодлагање извршавања обавеза,систематичност, стручност...
Треба се непрестано усавршавати, а не како многи кажу: тако сам научио и никако другачије.

(субота, 12. окт 2013, 19:25) - Пантић из Избенице [нерегистровани]

радна нација

"Гости из Скандинавије се лако прихватају да раде".Како је то лепо када чујеш. Зашто се код нас Срба врло често препоручује нерад, када нисмо лења нација!?Чак смо ту своју друштвену појаву и размишљање преточили у непромишљену пословицу: учи да не радиш.То сам много пута чуо од наших људи.А треба учи да би знао да најбоље, најквалитетније, најквалификованије да радиш.Да будеш себи и другима и држави на корист.
Овде пак, у Аустрији, колико видим Срби су у целини, веома марљиви и радни и зато признати као такви.

(субота, 12. окт 2013, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

дика

Хвала на одговорима, у овој нашој ситуацији,је Бачина ми је само на уму.

(субота, 12. окт 2013, 18:02) - Vlada [нерегистровани]

Bacina

30-tak kilometara od Krusevca!

(субота, 12. окт 2013, 17:58) - Пера из Орашја [нерегистровани]

"Где је Бачина"

Велико пољопривредно село у Темнићу, у близини Варварина.Лепо село, али нажалост, као и многа друга села у Србији, полако одумире. Омладина се слабо рађа, младићи се не жене,старци умиру, и тако једно лепо село гаси се. Дај Боже, да се све промени на боље! Могло би уз више вере и самопоуздања да се на добро окрене и промени.И наравно,уз овакве позитивне иницијативемогла би да се омладина са села упосли и сачува у своме селу и другим околним местима.

(субота, 12. окт 2013, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Каменко

Ово је дивно.Мислим искрено да ми Срби нисмо свесни колико нам је земља лепа и плодна.Ту има простора за разне појединачне и мале иницијативе. Могућности су велике.Рад ће се исплатити. Погрешно је, ако за све иницијативе мањега обима каже: Не исплати се да радиш.Боље је да седиш пред продавницом и пијеш пиво, него ли да радиш, а немаш вајде. Неће бити да се све не исплати.
Треба бити паметан и мудар и учити од других од којих имаш шта да научиш. Не може свако да ти буде учитељ.Од свакога учи оно што је најбоље а не све.Ево као од нашега Аце из Бачине по питању виноградарства.Ацо честитам!