Читај ми!

Поново власници

За више од годину дана Агенција за реституцију позитивно је решила око три и по хиљаде захтева. Некадашњим власницима враћено је око хиљаду пословних и стамбених јединица и више од две хиљаде хектара пољопривредног и шумског земљишта.

Од почетка прошле године, Агенција за реституцију поједноставила је читав поступак, па је данас у Крагујевцу уручено хиљадито решење о враћању непокретности у Србији.

Одлуком Агенције за реституцију, крагујевачкој породици Јанчић у власништво су враћена три пословна објекта, одузета пре 60 година.

Породична кућа у чијем призмељу се налазе три локала подигнута је пре рата, и у њој је стасало неколико генерација. У такозваном, трећем таласу национализације, одлуком власти, 1958. године, постала је валсништво државе, а 55 година касније, поново је враћена старим власницима.

"Ово је изузетно важно за моју породицу. Ја сам десет година чекала на окончање овог поступка, коначно, после шездесет година, имовина је поново наша", каже Даница Јанчић, власница три локала које су власти конфисковале пре шест деценија.

Локали површине 80 квадратних метара, до пре неколико месеци, користиле су занатлије и адвокати. Јанчићи од тога нису имали никакве користи. Локални су, данас, у лошем стању и затевају обимну и скупу адаптацију.

Наследник непокретности Саша Јанчић каже да је овим симболичним гестом исправљена велика неправда.

"Ово је за нас важно, не само у материјалном смислу, већ и симболичном, јер нам је коначно враћено оно што нам припада. Ово су саградили својим радом моји баба и деда и жао ми је што они нису дочекали овај дан", каже Саша Јанчић.

Због лоше евиденције некретнина у Србији, поступак враћања одузете имовине и компликоване процедуре, годинама је тапкао у месту.

Власници и законски наследници национализоване имовине, до сада су поднели око 17 хиљада захтева за повраћај. У Агенцији за реституцију очекују да ће, читав посао, бити завршен најкасније за пет година.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335-542

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 05. јун 2013, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

pravilno

da se naslednicima ili starim vlasnicima vrati konfiskovano.Ali treba reći da se država odlučila na vraćanje tek sada kada su objekti izraubovani do kraja i kada su potrebne investicije za dovođenje istih u kakav takav red.
Država bi pored vraćanja u nepokratnostima, morala da povrati i deo izgubljenog dohotka i najamninu za višedecenijsko korišćenje.To bi tek bila pravda.
Ovako izgleda da su se rešili problema i otresli obaveza.

(среда, 05. јун 2013, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

pravicno

I ovaj primer iz Kragujevca pokazuje da se istorisjke nepravde najzad ispravlaju. Oduzeta imovana je kod pravih vlasnika. Nesumnjivo je da Agencija za restituciju dobro i savesno radi svoj posao, ali kao sto je i direktor Agencije rekao, ima jos birokratskih nerazumevanja da bi ovaja vazan posao isao brze i lakse nekadasnsji vlasnici dolazizli do svoje imovine.
U svakom slucaju podrska Agenciji da istraje u nastojanjima da ovaja vazan posaoa dovede do kraja, uprkos brojnim problemima!