Историја Ниша у 3Д технологији

Студенти и професори Електронског факултета у Нишу представили су у 3Д технологији историју и историјске споменике Ниша и водич кроз савремени Ниш, на семинару о примени информационих технологија у представљању историје Ниша.

Дигитална 3Д реконструкција античке Медијане или средњевековног Ниша, мапирање значајнијих историјских и културних споменика, туристички водич кроз град само су неки од пројеката за савремену презентацију историје и културе Ниша. Пројекти су рађени у рил тајму, слично као у компјутерским игрицама.

"Постоји могућност да се уради стари Ниш, да се шетамо, видимо трамвај који је Ниш имао. Све да се постави на интернет и да посетиоци сајта града могу да се прошетају у реалном времену кроз град", каже Никола Стојановић, један од аутора.

Да оваква презентација брже налази пут него класична музејска поставка, нарочито до млађих, потврђују и кустоси, који кажу да посетилац музеја данас тражи много више од посматрања изложеног предмета.

"Посетилац тражи контекст и тражи да га разуме. Путем савремене технологије могуће је пружити информације о томе где је нађен, како је изгледао, као и  приказ читаве реконструкције", каже Весна Црноглавац из Народног музеја у Нишу.

И поред тога, кажу на факултету, установе културе у граду и републици тек повремено се интересују за овакве пројекте.

Декан Електронског факултета у Нишу Драган Јанковић каже да су потенцијали које нуди Електронски факултет велики и недовољно искоришћени, поготово ако се, како каже, узме у обзир да је ово година великог јубилеја.

Ови пројекти уједно су и резултат нових метода у раду факултета.

"То су стручни клубови студената и групе за самостално учење, при чему се група организује у сарадњи са експертима из појединих области", каже Радомир Станковић, професор на  Електронском факултету у Нишу.

Из лабораторије овог факутлета раније су изашле сличне презентације Теслине лабораторије и највећих проналазака.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мар 2013, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

za svaku pohvalu

ovo zaista predivno svaka cast svim ucesnicima

(недеља, 17. мар 2013, 09:54) - onymous [нерегистровани]

slavica

sa zadovoljstvom sam pročitala lepu vest iz mog rodnog grada,posle svih koji govore o kriminalu zanemarenoj kulturi i nehigijeni...brine me saznanje da se mali broj ljudi angažira oko jedinstvene prilike da se grad niš predstavi turistima koji bi ga sigurno posetili -kada bi saznali za predstojeću manifestaciju ,na žalost se sve svede na politične zvaničnike,kao da je samo njima namenjen i zbog nih naglašen prijem gostiju,u sloveniji n.p.niko nije obavešten ,ne u turističnim agencijama .medijima niti se naša ambasada sa nijednim plakatom nije angažirala da bi g.nisu i njenim stanovnicima omogućila dohodak od turizma koji je u mnogim bogatim zemljama glavna panoga pihoda.još jednom iskrene čestitke studentima i njihovom profesoru sa ličnom sugestijom,pomagajte si i nadalje sami vaša veličina i nas daleko iz niša do srca gane ...lepo vas pozdravljam

(субота, 16. мар 2013, 16:07) - Miki [нерегистровани]

Student

Prof. Radomir je najbolji profesor na fakultetu i po pitanju stručnosti, predavanja i po razumevanju studenata. Ima još sličnih njemu i svaka im čast, ali su u ogromnoj manjini. Ostale ne želim da komentarišem.