Читај ми!

Радници "Фијата": Добили смо нову, побољшану понуду

Радници "Фијата" су након разговора у Председништву Србије рекли да су добили нову, побољшану понуду. Држава је радницима "Фијат Србије" понудила 250 радних места у фабрикама наменске индустрије "Застава терво" у Крагујевцу и "Борбени сложени системи" у Великој Плани, а они који одлуче да иду у Словачку, тамо би били три месеца а месец дана код куће.

Председник синдиката "Фијат пластика" Зоран Миљковић је након данашњих разговора у Председништву Србије рекао да ће због ширења производње у фабрикама наменске до краја године бити отворено још 200 нових радних места, а почетком наредне године још триста.

Миљковић је навео да је реч о тешким мануелним пословима које не могу да раде жене и да ће о техничким странама понуде разговори бити настављени у понедељак.

Петсто радника је прихватило услове "Стелантиса" и остаје у "Фијату". Синдикалне вође су међу 492 радника који сутра добијају отказ и отпремнине од по 790 евра по години стажа. Уколико се преосталих 1.030 радника не одлучи за рад у Словачкој, уз измењене услове, такође добија отказ и отпремнине али им се после тога нуди посао у Крагујевцу и Великој Плани. 

Објаснио је да то значи три месеца рада, а након тога месец дана одмора у Крагујевцу.

"Очекујемо данас или најкасније сутра да компанија изађе са новим предлогом, јер ми врло добро знамо као синдикат како смо предложили тај програм, три плус један, да видимо да ли је то то, јер радници ће знати на који начин могу да се определе, јер ово је нешто много прихватљивије него што је било или две године или 18 месеци", рекао је Саша Ђорђевић председник Самосталног синдиката "Фијат аутомобили".

У данашњем разговору су учествовали, како су пренели радници "Фијата", шеф кабинета председника Републике Ивица Којић, министарка привреде Анђелка Атанасковић, директори две фабрике наменске индустрије и представници Министарства одбране.

Након састанка са председником Вучићем у суботу, најављено је да ће радници који хоће да напусте фабрику добити 790 евра по години стажа и да ће исплата отпремнина почети већ у среду, а да ће за они који не желе да раде у "Фијатовим" фабрикама у иностранству моћи да се запосле у фабрикама у Крагујевцу и Великој Плани.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво