"Зиђин" најављује улагање од близу четири милијарде долара у развој Борских рудника

За развој Борских рудника, кинеска компанија "Зиђин" најавила је улагање од око 3,8 милијарди долара. Кажу, анализе су показале да то није довољно, јер нове технологије захтевају веће инвестиције. Компанија је потврдила да спрема улагања која ће премашити и четири милијарде долара.

Кинески власник има амбициозне планове за руднике у Бору и Мајданпеку, јер већ до краја деценије планирају да удвоструче производњу. А то морају да прате веће инвестиције.

Неопходно је, кажу, испунити три услова. Јачати инфраструктуру, а пре свега енергетску инфраструктуру. Затим, убрзати дозволе за набавку савремених зелених технологија. И оно што је најважније - јачати сарадњу са локалном заједницом.

"Две трећине руде се налази на дубини до 2.000 метара испод земље. Неопходна су велика улагања и напредне технологије да их откопамо. Спремни смо да инвестирамо и уверени смо да ће за пет година Борски рудници бити први и највећи у Европи и водећи у свету. Радимо на смањењу емисије угљен-диоксида у свим рудницима и зато нам треба подршка владе да убрза дозволе за савремене рударске еколошке технологије које Србија до сада није имала у тој области“, каже Чен Ђинхе, председник борда директора "Зиђина“.

На коповима у Кини имају већ 70 одсто механизације на струју.

Сада гледају које су мањкавости да би их унапредили па такву механизацију најављују у свим својим рудницима и у рудницима у Бору.

За то је неопходна и енергија из обновљивих извора и зато је добро, кажу, што су већ покренули реализацију пројекта градње соларне електране од 300 мегавата.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије