Читај ми!

Представници радника "Фијата": Постоји начелан договор, ако радници прихвате све ће бити решено

Представници запослених у компанији "Фијат Србија" оценили су, након разговора са председником Александром Вучићем, да је направљен велики помак и да остаје да се у току наредне недеље радници изјасне о понуди државе.

Представник запослених који нису чланови синдиката Ђорђе Милојевић каже да је то велики помак.

"Ово је велики помак. Мислим да ће радници бити задовољни, али док се они не изјасне, не можемо да говоримо о томе", изјавио је Милојевић.

Председник синдиката предузећа "Фијат пластика" Зоран Миљковић оценио је да је за све што се дешавало до сада одговорна "Стелантис група" и да постоји "начелан договор".

"Сад ћемо ми све што је договарано с председником и државним врхом да представимо нашим радницима и ако они прихвате, онда ће то брзо да буде решено, ако не, доћи ће до протеста. Видећемо, како радници одлуче тако ће и бити, али је важно да ми овде имамо неки начелан договор", рекао је Миљковић.

Додао је да су од Вучића добијене конкретне понуде о којима не може да говори.

"Имамо договор са државним врхом да не износимо детаље, а држава ће са 'Стелантисом' да реши све", додао је Милљковић.

У међувремену, агенција Танјуг јавила је да је представницима запослених у компанији Фијат Србија на састанку с председником Александром Вучићем понуђено да они који не прихвате одлазак на рад у иностранство или да пређу у друге компаније добију отпремнине у висини од 790 евра по години стажа, уз добијање накнаде од Националне службе за запошљавање у зависности од година радног стажа.

Наведено је да је одбијен предлог преговарача да се радници који желе да остану у Фијату, а неће на рад у иностранство, остану до почетка производње новог електричног аутомобила у Крагујевцу, уз добијање минималне зараде.

Потврђено је да је на састанку помињана могућност запошљавања у другим фирмама у Крагујевцу и околини као што су "Застава терво" или фабрика наменске индустрије у Великој Плани, с тим да ће имати право на отпремнину од 220 евра по години стажа и гаранцију председника Вучића да ће добити одговарајуће радно место.

На састанку у Председништву учествовали су и премијерка Ана Брнабић и министри Синиша Мали, Дарија Кисић и Анђелка Атанацковић.

Председник Александар Вучић, у обраћању јавности након састанка, рекао је да су изашли у сусрет великом делу захтева радника, као и да настављају разговоре са "Стелантисом" и да до среде све треба да буде завршено.

Састанку је претходила петочасовна блокада ауто-пута код Центра "Сава" у среду, коју су прекинули након договора да их председник Александар Вучић данас прими на разговор.

До свега тога је довео позив компаније "Стелантис" запосленима средином маја да се одлуче за рад у иностранству или отказ уз социјални програм.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво