Нова насеља ничу у Београду – шта кад инфраструктура упадне у раље стихијске градње

Нове зграде па и читава насеља у Београду у неким случајевима не прати непоходна инфраструктура. Када се зида стихијски и без дозволе, најтеже се решава проблем неадекватне канализационе мреже. Постоји и недостатак образовних, културних, па и спортских установа.

Ничу нове зграде, отварају се градилишта. Неколико њих се налази дуж Смедеревског пута и у Миријеву, вероватно једном од највећих београдских насеља. Процена је да овде живи 70 хиљада људи, што је скоро половина од укупног броја на општини Звездара. Изграђене су нове саобраћајнице, а ради се и на гасификацији. Зато је неопходно и да инфраструктурни планови прате развој насеља.

Изградњом више стамбених јединица, убрзавате отицај који настаје од кише и онда имате чешћа плављена. То су поплаве које се јаваљу после великих киша, наглашава ванредни професор Грађевинскоg факултета Александар Ђукић.

Процењује се да ће Миријево наставити да се шири и због прве две линије метроа које ће пролазити кроз ово насеље. И даље, јефтиније цене станова у Миријеву, разлог су већег прилива становништва. Више је и возила. А упркос новим улицама и даље су честе гужве у саобраћају.

Велика капитална инвестиција је проширење Булевара краља Aлександра, а заједно уз то је и проширење улице Мите Ружића која представља саобраћајни чеп ка и из Миријева, навдоди Владан Јеремић, председник Општине Звездара.

Још значајни пројекат су радови на изградњи метроа. Према плановима очекује се изградња још једне улице, тзв. Миријевске улице која би требало да растерети саобраћај између Матице српске и Булевара краља Александра, додаје Јеремић.

Масовну и често хаотичну градњу у многим деловима града, јер се велики број нових објекта зидао без дозволе, инфраструктура обично није могла да испрати.

У теорији ниједно насеље не сме стихијски да се развија. У пракси, то се дешава, па се често постојећи инфраструктурни планови разликују од стања на терену. То се види и на примеру недостатка паркинг места, али највише када су у питању комунални проблеми. Процењује се да трећина Београда нема канализациону мрежу.

Професор Ђукић указује на то да у свим непланским насељима, на ободу града али и у централним деловима, најтеже се решава проблем канализације.

Струја и вода се некако доведу, каблови не захтевају неки посао, али канализацију веома тешко јер она има крута и специфична правила како се гради и то се у стихијској градњи не поштује, каже Александар Ђукић.

Накнадна изградња инфраструктуре је скоро увек скупљи и компликованији посао, па се број изграђених станова често не поклапа са планским документима. Постоји и недостатак образовних, културних, па и спортских установа.

У неком скоријем периоду бисмо могли да одговоримо на потребе са терена у Миријеву а то је да се прошире капацитети изградњом нове школе или проширењем постојеће две, наглашава председник Општине Звездара Владан Јеремић.

И Сурчин је једно од насеља које су у овом тренутку брзо развија. Изграђени стамбено-пословни комплекси, важне саобраћајнице, али и пројекат "Експо 2027" допринели су развоју инфраструктуре у овом делу града. Међутим, тек се планира изградња великих стамбених насеља.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара