Читај ми!

Колико људи у Србији тргује биткоинима и зашто њихова вредност вртоглаво расте

Биткоин је скочио изнад 50.000 долара на нов рекорд, подстакнут између осталог саопштењем софтверске компаније "Микро стратеџи" да ће прикупити 600 милиона долара продајом ефективног новца и уложити у куповину најстарије светске криптовалуте. Професорка електронског пословања Факултета организационих наука Зорица Богдановић каже да биткоин почива на блокчејн технологијама које су примењиве у многим областима савременог пословања.

Биткоин је порастао за око 72 одсто од почетка године, а посебно од како је власник компаније "Тесла" Илон Маск уложио једну и по милијарду долара у ту криптовалуту.

"Овог пута није само Илон Маск, многи инвестицони фондови и банке гледају да купе биткоине плашећи се пада долара. У Америци је прошле године наштампана велика количина новца, па многи сигурност виде и траже у куповини неких других инвестиција као што је биткоин", рекла је гостујући у Јутарњем програму професорка електронског пословања Факултета организационих наука Зорица Богдановић.

Многи аналитичари процењују да је максимална вредност биткоина 150.000 долара, али професорка Богдановић каже да је тешко рећи да ли ће ту вредности и достићи и колико су такве прогнозе тачне.

"Биткоин још није званично средство плаћања и мала је шанса да ће скоро то бити, да ћемо на пример плате примати у биткоинима. Постоје неке инцијативе компанија које продају своје услуге за биткоине. Поједини спортски клубови продају улазнице за биткоине, али то су све појединачне иницијативе", објаснила је гошћа РТС-а.

У Србији мање од 10.000 људи тргује на овај начин, али је приметно интересовање међу млађом популацијом.

Народна банка Србије упозорила да банке не сносе одговорност кад је реч о овој врсти улагања.

"Реч је о ризику, као кад улажете у злато. Уколико дође до пада вредности, ви сносите одговорност. Важно је такође знати да се биткоини чувају у дигиталним новчаницима и приступате им уз помоћ шифре, али ако заборавите шифру, игубили сте биткоине", истакла је професорка Богдановић.

У Србији је могуће купити биткоине на банкоматима и онлајн.

"Иако је биткоин осмишљен као валута везана за интернет, глоблана влаута којом тргује онлајн заједница, а не појединачна држава, јавиле су се могућности за злоупотребе, попут прања новца, трговину наркотицима, постоји дакле и тамна страна, али с друге стране, треба гледати ствари позитивно", нагласила је професорка електронског пословања ФОН-а.

Биткоини су променили начин размишљања, јер је то концепт на који нисмо навикли.

"Постоји дигитална имовина, мало другачије разумемо криптовалуте. Њима не управља држава или банка, већ глоблана заједница корисника. Количина биткоина је ограничена на 21 милион биткоина и не постоји начин да се наштампа већи број од тога", додала је професорка Богдановић.

Она је закључила да биткоин почива на блокчејн технологијама које су примењиве у најразличитијим областима савременог пословања. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво