НИС истражује нафту у РС

Новоформирано заједничко предузеће "НИС-а" и "Њефтегазинкора", у Републици Српској, почиње истраживања, како би се потврдиле резерве од 10 милиона тона нафте у том српском ентитету.

У Републици Српској ове године ће почети истраживања која би требало да потврде постојање резерви од 10 милиона тона нафте, најављено је на свечаности у Влади РС, поводом почетка рада новоформираног предузећа за истраживање и производњу нафте и гаса на територији РС "Јадран - Нафтагас".

Истраживања, од којих се очекује да ће допринети енергетској сигурности РС, планирана су у три регије, а почеће у Посавини.

Генерални директор "Јадран - Нафтагаса" Предраг Раденовић прецизирао је да ће истраживања  почети на локацијама од Приједора према Броду и да ће се наставити према граници са Србијом. 

Истраживања ће трајати до 2013. године, а у случају успешних резултата истраживачких радова, експлоатација нафте и гаса у РС могла би да почне 2014. године.

Максимална количина производње на налазиштима, по мишљењу Раденовића, може бити достигнута до 2020. и требало би да износи до 770.000 тона годишње.

Челник "Јадран - Нафтагаса" подсетио је да се нафта на територији РС истражује већ око 100 година, али да ће сада течно злато бити тражено савременим метода и новим технологијама, због чега очекује да ће резултати истраживања бити успешни.

Свечаности су присуствовали председник и премијер РС Милорад Додик и Александар Џомбић, министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и генерални директор "Њефтегазинкора" Јуриј Смирнов.

Председник и премијер РС изразили су пуну подршку Владе РС пројекту истраживања нафте у Српској, као и очекивање да ће то бити успешна инвестиција која ће потврдити да има нафте у српском ентитету.

Овај пројекат подржао је и министар Шкундрић који очекује да ће бити потврђене и веће резерве нафте од очекиваних.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 04. феб 2011, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

e vala bice to

srpski katar :-)

(четвртак, 03. феб 2011, 23:05) - anonymous [нерегистровани]

Re: Po nagovoru Amerike!

Takvi kao ti su govorili da nafta nikad nece proteci ni u rafineriji u Brodu i da ce popiti sve sto kroz nju protekne... A onda su se ucutali kad su napunjene prve cisterne... Da mi je znati sta ces reci i gde ces biti kad Rusi nadju naftu???

(четвртак, 03. феб 2011, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Po nagovoru Amerike!

Silni novci ce se potrositi niusta! Da ima nafte, mislite li da bi americkim "nosovima" izmaklo??? Koje ste vi naivcine, mislim na narod! Ovo je samo skretanje paznje za vaznijih, realnijih tema! kakva nafta u RS,kakvi bakraci! Zamajavanje naroda i nista drugo! Jao, narode, dokle ces biti naivan i glup!? Dokle!?