Крај махинација у јавним набавкама?

Троје постдипломаца на Карловом универзитету у Прагу измислили су нови компјутерски систем праћења јавних набавки који ће, како су рекли, спречити махинације, крађе и корупцију у тој области.

Постдипломци на Карловом универзитету у Прагу пронашли су начин да спречи масовне махинације, крађе и корупцију у јавним набавкама - преко новог система компјутерских програма који прате све јавне набавке у Чешкој и процењују их на основу читавог низа различитих критеријума.

Троје постдипломаца су систем представили новинарима, уз шокантан податак да су за последње четири године чешке владе без тендера или да јавност за њих не зна обавиле јавне набавке у вредности од 11,4 милијарди евра.

Набавке за читавих 9,12 милијарди евра ишле су потпуно мимо државног система јавних набавки, а скоро две милијарде су чешка министарства потрошила у тендерима, где је био један једини понуђач.

"Најгоре је пословало Министарство правде које је јавно реализовало само три одсто својих набавки. А најбоље Министарство финансија које је 96 одсто набавки реализовало преко тендера", рекла је Јана Хвалковска која је са својим колегама Петром Јанским и Јиржијем Скухровцем смислила рачунарски систем праћења јавних набавки.

Јански каже да су се током рада на систему и забављали, рецимо када су открили да је Министарство одбране купило велику количину лептир машни за 400 евра по комаду, док је најскупља лептир машна коју су њих троје успели да нађу у Чешкој коштала 160 евра.

Систем је у стању да брзо утврди које предузеће је у јавним набавкама миљеник појединих институција и добија тендер за тендером а, такође, које предузеће је успешно само у пословима за државу, а не опстаје на тржишту.

"Сумњиво је када предузеће има врло висок удео прихода од државе, а није у стању да зарађује у приватном сектору," каже Скухровец.

"Уколико се пријављује само један понуђач, то или значи да је тендер скројен њему по мери или услови тендера толико дискриминишу друге да већина предузећа каже да нема ни смисла да иду у унапред изгубљен посао," рекао је Давид Ондрачка из чешке подружнице организације "Транспаренси интернешенел".

Рад троје студената и покушај да се уведе ред у јавне набавке поздравиле су и невладине организације и економисти. Годишња вредност јавних набавки на свим нивоима у Чешкој износи према проценама Министарства за регионални развој око 24 милијарде евра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 26. јан 2011, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Mozemo i mi

Nije to nikakva velika umetnost. To mozemo i mi da napravimo. Problem je sto drzava to nece. Jer onda nema vise muljanja!