Читај ми!

Шведски намештај на српским ножицама

Долазак у Србију најпознатијег светског произвођача јефтиног намештаја "Икее" дуго се најављује. Међутим, мало је познато да за "Икеу" већ 14 година ради фирма из Поморавља. Од мале столарске радионице у параћинској гаражи израсли су у "Икеиног" добављача који запошљава 200 радника и годишње извезе робу вредну три и по милиона евра.

Двеста педесет хиљада сетова месечно из фабрике у Ћуприји оде у "Икеине" продавнице широм света.Сваки комад ножица, баш као и кухињске даске и оклагије, мора да буде исти у милиметар, са жигом "Икее" и ознаком "произведено у Србији".

"Ако је дошло до неке грешке у производњи у лакирници, те производе склањамо и они се бацају, а ове друге стављамо на траку и оне се бацају. Захтеви о квалитету су доста високи", прича радница Тијана Миладиновић.

Оснивач фирме каже да није сањао о оволикој производњи када је пре 14 година почео са само петоро радника.

"Само квалитетним и коректним радом смо ово постигли. Нема стајања, идемо даље", истиче сувласник фирме "Standard Furniture Serbia" Стеван Лукић.

Од пре четири године, већински власник је швајцарска фирма која је од те земље добила и значајну подршку привредних саветника, али и повољне кредите.

"То нам је помогло да унапредимо производњу, да направимо, између осталог, и ову халу да купимо нову лакирницу и да убрзамо наш развој", наводи Един Дацић из фирме "Дакомет АГ".

Од прошле године, сарадња је лакша јер ради и Привредна комора Србије и Швајцарска. Раст трговинске размене повећан је 75 одсто, а из амбасаде најављују и подршку за оспособљавање радника.

"Парадокс је да у земљи која има велику стопу незапослености недостаје квалификована радна снага. Ми ћемо пружити подршку у повезивању приватног сектора и образовног система кроз дуално образовање, за шта је заинтересована и ваша влада", указује амбасадор Швајцарске у Србији Жан-Даниел Рух.

Произвођачи из целог света који раде за "Икеу" морају да поштују све стандарде квалитета, рокове испоруке и односа према радницима. Шкарта овде практично нема јер се и оно што не ваља прерађује у брикете и извози.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јул 2015, 00:09) - anonymous [нерегистровани]

IKEA-made in Serbia

Bravo,i nastavite tako!

(уторак, 21. јул 2015, 14:30) - Petar [нерегистровани]

RE:Zamislite da ima po 5 takvih u svakom gradu u provinciji!

Za početak, zmislimo da imamo bar jedano takvo preduzeće u svakom gradu ili opštini! Više od pola milijarde izvoza...i 33 000 zaposlenih radnika!

(уторак, 21. јул 2015, 13:23) - Vuk [нерегистровани]

Za Petra

A kako bi bilo da procitate tekst jos jednom ali polako. Ne prozvode 250 setova ngo 250 hiljada i to mesecno. Svaka fabrika koja sa 200 radnika izvozi za 3,5 miliona evra dostojna je postovanja. Zamislite da ima po 5 takvih u svakom gradu u provinciji

(уторак, 21. јул 2015, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

Upravo tako

Sve sto set napisai je apsolutno tacno, od reci do reci!

(уторак, 21. јул 2015, 11:31) - Petar [нерегистровани]

RE:Čudo nevidjeno!

Naša fabrika, mesečno, izradi i izveze 250 setova nožica u Ikeine prodavnice širom sveta!.Neki ovde još ne shvataju šta je uspeh u privredi! Svi mi možemo po nešto proizvesti, samo je pitanje koliko uspešno to možemo prodati. I čačkalice da proizvedemo i uspešno prodamo za milion dolara, bolje je nego ih uvoziti za makar za jedan dolar.

(уторак, 21. јул 2015, 10:43) - MIki [нерегистровани]

Cudo nevidjeno!

Koliko vremena je utroseno da se predstavi Ikae nasim ljudima! Radi se o najobicnijim proizvodima, zapravo onolilko vrednim koliko i kostaju! I to bi bilo u najkracem sta je Ikea!