Читај ми!

Дачић: Отварање радних места херојско дело

Незапосленост од 24 одсто је основни проблем у Србији, оценио премијер Ивица Дачић поручивши да је у условима економске кризе отварање радних места херојско дело. Дачић је посетио градилиште погона компаније "Морето", која је у обавези да запосли 50 радника. Власник Алфредино Морето каже да се на инвестирање у Србији одлучило јер је "Фијат" имао добре пословне резултате.

Премијер Србије Ивица Дачић посетио је у Баточини градилиште металског погона италијанске компаније "Морето", која је дужна да у почетку запосли 50 радника, а касније још 80.

Незапосленост од 24 одсто је основни проблем у Србији, рекао је Дачић је у индустријској зони "Брзан" и указао на то да је зато долазак страних инвеститора од великог значаја.

"У условима економске кризе врхунско херојско дело је отварање нових радних места. Тога нема без инвестиција, домаћих или страних, и сваки инвеститор добродошао је у Србији", истакао је Дачић.

Премијер је рекао да га посебно радује инвестиција "из пријатељске Италије", која је најзначајнији спољнотрговински партнер Србије.

Општина Баточина и фирма "Морето" су почетком септембра потписали уговор о инвестиционом улагању за изградњу фабричког постројења у индустријској зони "Брзан" у вредности од четири милиона евра.

"Морето" је произвођач кованих лимова и одливака, с пословном традицијом од 30 година. "Морето" је 2008. имао промет од 11,7 милиона евра, а прошле године је био 50 одсто већи.

Власник "Морета" Алфредино Морето рекао је да је задовољан што је у кратком року добио дозволе за изградњу погона у Баточини и оценио да је присуство премијера Србије на градилишту позив осталим инвеститорима.

"Задовољни смо што смо у кратком року добили дозволе за изградњу погона у Баточини, што нам је омогућило да производњу проширимо и у Србији. На тај корак смо се одлучили и због чињенице да 'Фијат' у Србији има добре пословне резултате", рекао је Морето и истакао да данас почиње иградња хале од хиљаду квадрата. 

Израдња погона на два хектара почела је у октобру, а производња би требало да крене следеће године.

Општина је ту компанију, као и друге инвеститоре, ослободила плаћања дажбина које су у надлежности локалне самоуправе.

Инвеститор је у обавези да одмах запосли 50 радника, а касније још 80. Од укупног броја запослених, 70 одсто треба да има пребивалиште у општини Баточина.

У посети градилишту је био и председник Скупштине Града Јагодине Драган Марковић, који је, према речима премијера, заслужан што је компанија "Морето" одлучила да инвестира у Баточини.

Дачић је додао да данас присуствује почетку реализације треће инвестиције у Србији за неколико месеци, која почиње уз посредовање Драгана Марковића, а захваљујући којима је запослено неколико стотина људи.

Марковић, коме је данас уручено признање Општине Баточина за допринос и развој економске сарадње Јагодине и Баточине, најавио је још неколико инвестиција италијанских компанија у Србији, у чијем уговарању је учествовао.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2013, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

sreca

pa ti sedi i cekaj mozda ti nesto padne sa neba

(субота, 23. нов 2013, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

jedan, dva , tri.!!!!!

1.).. Heroji ratova u ratovima izgubljeni.
......Nikad nismo ni znali ko su bili.
2.)..,
......Heroji rada.
......Radili dzaba pedeset godina.
......Marsalovim pionirima na Kiparski konto.
3.)..
......Danas u nase zadnje doba.
......Potrebni su nam trazimo ...Heroje radnog mjesta.

(субота, 23. нов 2013, 10:02) - dalibor [нерегистровани]

radna mesta

Rad i iskljucivo rad donosi dobrobit i stvara visu vrednost. I te smesne plate trebaju biti zaradjene. Kakva produktivnost takva plata. Ako se ide po produktivnosti stopa nezaposelensoti bi morala biti 50 %. Sta je sa privatnom inicijativom ? Seite se i ceka se na drzavni posao. A i nasi novokompani iseljenici rado idu u gradjevinu u inostranstvo nego u domovini. Samo se oni cekaju sa diplomama sa finansiranim diplomama. Ili kratko receno nema leba bez motike.

(субота, 23. нов 2013, 07:26) - anonymous [нерегистровани]

Istina o statistici

Pa naravno da je netačna statistika o nezapošljenima: kada nezaposleni ode da se prijavi na biro za zapošljavanje, što je obaveza da bi se i dalje vodio kao nezaposlen, dočeka ga inertna garnitura u toj instituciji zapošljenih , mahom po partijskoj liniji, koja propisno izvredja čoveka uz visok i drzak glas.
Apsolutno je normalno da čovek postavi liniju visine ljudskog dostojanstva u toj situaciji - nemam prosao, nemam prilive, ali ne zaslužujem da me vredjaju. E onda ako se ne pojavite sledeći pur na biro, ili pak zakasnite 1 dan država Vas prepozna kao upošljenog.
Eto kako se dolazi do zvanične statistike.

(субота, 23. нов 2013, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

sreca

Bas cemo da se usrecimo sa 50 plus 80 novih radnih mesta

(петак, 22. нов 2013, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

Slazem se sa ministrom Daciem

ali ako je on ozbiljan i ovo iskreno misli evo jednostavnog predloga da povecate stvaranje radnih mesta veoma lako. Gradnju mostova i puteva dajte srpskim preduzecima i radnicima a ne kineskim, slovenackim, austrijskim...
Nasi su nekada gradili po svetu ( pa i danas u Sociju za olimpijske igre) ali izgleda da nisu dovoljno dobri za Srbiju i njene vladare. Sta je u pitanju???

(петак, 22. нов 2013, 20:12) - anonymous555 [нерегистровани]

bella ciao

Ja dobih iseljenicku vizu, a vama koji ostajete neka je sa srecom.

(петак, 22. нов 2013, 20:00) - Vojvodic [нерегистровани]

.

Dobro ste Vi gospodine napisali ovo!
Nadamo se jednoga dana da cemo mi iz dijaspore vratiti u rodnom kraju.

(петак, 22. нов 2013, 19:57) - Vojvodic [нерегистровани]

"Zabari"

Mi som Srbi bili prvi narod u Evropi koji smo se borili protiv fasizma a sada...vidite sta se desava. Cudan smo mi narod.

(петак, 22. нов 2013, 19:27) - Zabrinuti Posmatrač [нерегистровани]

Naša posla

Priznajem da je uspeh svako novo radno mesto koje se otvori, ali naš način privlačenja investicija je užas.Ovo stalno idenje političara na otvaranje srednjih preduzeća i malih je veoma neozbiljno. Otvara se stotinjak radnih mesta, a gase se kompanije sa ponencijalom od nekoliko stotina,čak do više hiljada radnih mesta. Najgora je činjenica da je moguće spasiti neke kompanije uz ozbiljno planiranje, kontrolu i ciljano finansiranje,ali novac se troši na subvencije i druge vrste pomoći kompanijama koje zapošljavaju relativno mali broj ljudi, dolaze iz inostranstva i nemaju strateški značaj. Sa druge strane strateški važne kompanije, koje bi mogle imati tržište idu u stečaj, a razmatra se njihova prodaja ispod svake vrednosti.