Дуг списак пореских дужника

Укупан порески дуг предузећа у Србији смањен у претходна три месеца, али активна предузећа сада дугују више, показују спискови дужника које је објавила Пореска управа. Разлози су проширење списка дужника, као и повратак на листу предузећа из наменске индустрије која још увек чекају на реорганизацију.

Пореска управа је објавила пет спискова са 1.500 предузећа која су највећи дужници. У протекла три месеца, укупан дуг је смањен и износи 378 милијарди динара. Међутим, дуг предузећа која су активна је увећан - делом због тога што је списак дужника проширен, а делом и због тога што су на листу враћена предузећа из наменске индустрије, у којима у међувремену није дошло до планиране реорганизације.

Са више од шест милијарди динара неплаћених пореза и доприноса, листу дужника сада предводи "Застава оружје".

"Симпо" је и даље на непопуларном списку, јер конверзија капитала у државну својину још није завршена.

Следе "Слобода" Чачак и "Крушик" Ваљево са дуговањима од више од две милијарде динара. Нешто мање дугује ППТ "Наменска" из Трстеника.

Око 300 предузећа и институција са тог списка порезницима је дужно 44,5 милијарде динара.

Више од 90 одсто њих је већ блокирано, а такву судбину фабрике из сектора наменске индустрије требало би да избегну.

Помоћник директора Пореске управе Рада Костић каже да је Влада одлучила да се дуг тих фабрика реши или конверзијом или на неки други начин.

"Пошто то годинама траје и није окончано, фактички није донета одлука о реструктурирању, ми смо их вратили на списак активних. Ти дугови су огромни. Не радимо им принудну наплату баш због закључка Владе по коме би ти дугови требало да се реше на други начин", објашњава Костић.

Чак 20 комуналних предузећа са претходног списка није на новом, јер су прихватили отплату дуга на рате.

Међутим, зајечарска "Краљевица", која је недавно, протестујући, комунални отпад истоварила испред тамошње пореске филијале, то није учинила.

Укупан број предузећа из јавног сектора, па чак и институција на новом списку је већи.

Дугови због лошег рачуноводства

У Пореској управи верују да су домови здравља, болнице па чак и Министарство иностраних послова, на њега доспели због сопствене лоше администрације.

"Њихови рачуводствени центри су попуњавали пријаве и себе задуживали на један рачун, а уплаћивали на друге, тако да су на неким рачунима у претплати, а на другима у минусу", објашњава помоћник директора Пореске управе Рада Костић.

Економисти процењују да ће наплата пореза бити све тежи посао, али би нулту пореску дисциплину требало задржати. На држави је да нађе начин како да помогне предузећима.

Економиста Малиша Ђукић сматра да би ликвидне компаније, као и слабо ликвидне али солвентне компаније, требало да добију неку врсту помоћи, било кроз фискалну политику, односно неку врсту помоћи Министарства финасија, или монетарну политику.

Посебан проблем су фирме у стечају, које дугују највише, чак 235 милијарди динара. Предводе их банке у стечају, које су у том статусу дуже од деценије.

Што се пореског закона тиче, тај дуг би већ застарио, међутим, све док је фирма у стечају, то није могуће.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 16. окт 2013, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Sitini preduzetnik

Kamata na kamatu je zlo! Placam tekuce obaveze, ali sam izbacen iz programa mirovanja duga zbog greske sluzbenika u poreskoj. Molba svima koji mogu nesto da urade je da se uradi otpis kamate. Mnogo je preduzetnika koji zbog jedne pogresne uplata su izbaceni iz programa mirovanja duga. Molim vas pomozite jer ako nas ugusite ni jedan zajam od mmf vas nece spasiti.

(среда, 16. окт 2013, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Zastava puca u prazno!

Nerazumem stoje sad ovo!Pre godinu dana zastava se hvalila kako je njeno oruzje veoma trazeno u svetu i da nemogu da isporuce kolika je potraznja!A gde je zarada kad se nemoze ni porez da plati!Ah mozda oni svetu poklanjaju oruzje iz razloga da drzavi neplate porez!

(среда, 16. окт 2013, 12:14) - anonymous [нерегистровани]

nulta odgovor

nulta-zanaci bez izuzetka tako da je svejedno da li je receno disciplina ili tolerancija. Pa nema razloga za primedbu.

(среда, 16. окт 2013, 11:54) - фрушкогорац [нерегистровани]

мани........

Све сами манипуланти, какав озбиљан посао то код нас тек треба да се људима стави до знања да више нема шта да се краде и ко обмањује мора да се ради по закону. закон закон закон дали сте чули закон и никог не боли глава

(среда, 16. окт 2013, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

"nulta disciplina"

Valjda treba nulta tolerancija, a ne disciplina!? Disciplina je vec na nuli i ispod nule!!!

(среда, 16. окт 2013, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

a gde je

postavite link na kom se moze videti spisak duznika

(среда, 16. окт 2013, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Vojna namenska industrija

BIvši ministar odbrane Šutanvac se hvalio da je namenska zaradila od izvoza silne milione dolara.
Kada se od zarade oduzme neplaćen porez, ispada da je namenska gubitaš i to skoro najveći.
Znači nije zarada, nego lična promocija pojedinaca - da sebe prikažu kao uspešne.