"Симпо" од петка у блокади

Рачун "Симпа" у петак ће бити блокиран због 900 милиона динара дуга за здравствено и пензионо осигурање. "Симпо" најавио да ће у понедељак Влади доставити програм реструктурирања предузећа. Премијер Ивица Дачић поручује одлазећем министру Млађану Динкићу да нема право да предлаже стечај "Симпа".

Компанија "Симпо" дугује 5,7 милијарди динара за порезе и доприносе, али рачун ће им, како сазнаје РТС, у петак бити блокиран због 900 милиона динара дуга за здравствено и пензионо осигурање. Међутим, компанија се нада да ће избећи блокаду. Кажу да имају план за реструктурирање, у оквиру којег је и програм исплате пореског дуга, који ће у понедељак доставити Влади и порезницима.

Како сазнаје РТС, рачун "Симпа" биће блокиран у петак око подне, због дела дуга у износу од 900 милиона динара, за шта им је опомена послата првог августа.

Реч је о дугу за пензионо и здравствено осигурање, који, по закону, не може да буде предмет конверзије, јер не иде у буџет државе већ на рачуне фондова. Блокада на основу друге опомене, за већи дуг, ступа на снагу у понедељак.

"Симпо" неће да уђе у репрограм и дуг отплати на 24 рате, јер, како сматрају у тој компанији, тиме се не решава проблем.

Председник Надзорног одбора Симпа Бора Милачић каже да не прихватају предлог да држава преко стечаја преузме власништво, јер би "Симпу" требало најмање пола године да се извуче из те приче и поново покрене производњу.

"То би утицало и на односе са банкама и другим повериоцима. Не бежимо од обавеза, не тражимо опрост дуга, већ подршку за програм који води очувању радних места", каже Миличић.

Међутим, одлазећи министар Млађан Динкић категоричан је када је реч о блокади рачуна те компаније. Динкић каже да ће свој мандат завршити са "комплетно уведеном нултом толеранцијом" за неплаћање пореза и да наредне недеље више неће бити ниједно предузеће у статусу пореског дужника.

Каже да ће сутра ујутру бити блокиран рачун компаније "Симпо" и да ту "нема никакве дилеме". Динкић је навео и да "Симпо" није "преко ноћи блокиран, него му је прво упућена молба да конвертује дуг у капитал".

Динкић не верује "Симпу" - каже да је та компанија пре четири године преварила Владу тврдњом да је у реорганизацији и да тражи стратешког партнера, а да сада тражи одлагање одлуке да им се дуг конвертује у власништво државе.

"Људи који имају свој приватни интерес у 'Симпу' избегавају ово и траже политичке везе, конкретно помоћ од Ивице Дачића, да их као и много пута до сада, заштити. Мислим да то сада не може да прође, јер је јасно да је већина у овој влади и будућој за нулту толеранцију за неплаћање пореза", рекао је Динкић.

Премијер Ивица Дачић одговара да Млађан Динкић и одлазеће министарство не могу да предлажу мере које имају политички карактер, попут стечаја компаније "Симпо", већ да то мора да сачека новог министра и ново министарство.

"Када се предлаже да у стечај иде компанија у којој ради 5.000 - 6.000 људи, то није тачка која се ставља под текућа питања на седници Владе", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је због познатих односа са одлазећим министром Динкићем стигла веома некоректна интерпретација догађаја везаних за "Симпо".

"Динкић упорно покушава да каже да ја штитим 'Симпо' и да сам зато скинуо ту тачку са дневног реда седнице Владе", рекао је Дачић. Он је објаснио да та тачка уопште није била на дневном реду и да он није учествовао у разговорима о "Симпу", него кабинет потпредседника Владе Александара Вучића.

"Пошто Вучић није био на тој седници, нисам хтео да ту тачку стављам на дневни ред, јер ме његов саветник Синиша Мали обавестио да је договорено да то не иде на ту седницу", рекао је премијер.

Додао је да је супротно договору, Министарство финансија хтело да наметне то питање на дневни ред седнице Владе.

Дачић је нагласио да исти принцип мора да важи за све - и компанију "Тигар" из Пирота и за "Симпо" из Врања.

"Нико не прича о томе да 'Симпо' не треба да плати порез, то је глупост, али шта ћемо са приватним лицима која дугују. Више пута смо приватне компаније ослобађали плаћања пореза и доприноса," рекао је Дачић.

Додао је да се разговора о моделу на који ће се обавити реорганзација "Симпа" и других компанија. "То није мој посао и нисам се тиме бавио. Не знам зашто се то повезује са мном, вероватно зато што је челник 'Симпа' Драган Томић из Социјалистичке партије Србије", оценио је Дачић.

Премијер је рекао и да га Динкић није питао када је са Томићем преузимао "Шик копаоник" у Куршумлији.

План реструктурирања у понедељак

Иако је рок за захтев за конверзију пореског дуга у капитал државе или измиривање дуга истекао данас, компанија "Симпо" је најавила да ће у понедељак, 26. августа, Влади доставити програм реструктурирања предузећа који ће садржати и план исплате пореског дуга. 

У "Симпу" кажу да је о намери компаније јутрос обавештена и Пореска управа. Пореска управа је, иначе, "Симпу" запретила блокадом рачуна, ако данас не достави захтев за конверзију дуга у државно власништво или не измири пореске дугове.

"Симпо" је подсетио да је у новембру прошле године Влади Србије доставио стретагију за унапређење и развој компаније, па ће програм реструктурирања, како кажу, бити допуна те стратегије.

Компанија је навела и да не постоје оправдани законски разлози за блокаду њеног рачуна.

"Блокада рачуна неминовно би довела до заустављања производње и губитка послова по потписаним уговорима са партнерима у земљи и иностранству, попут највећих светских компанија као што су ИКЕА, КИКА, француског Рош Бобоа и многих других", упозорио је "Симпо".

Компанија је истакла да је спремна да у договору са надлежном државним органима измири своје пореске дугове.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 24. авг 2013, 15:13) - Mušterija [нерегистровани]

Šta će biti???

Šta će biti sa nama koji smo poručili nameštaj? Ako blokiraju račun nema proizvodnje, naravno ni povraćaja novca jer je račun u blokadi. Bićemo oštećeni.

(петак, 23. авг 2013, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

dilema

Dug postoji,ali je drzava odobrila i procenila da zbog vaznosti i strateskog polozaja Simpo jedno vreme ne placa porez.
Simpo je mogao uspesno da posluje sa manjim brojem radnika,sve ovo vreme je vodjena socijalna politika a ne ekonomska u tom preduzecu.

(петак, 23. авг 2013, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

Simpu dati šansu

Zašto niko ne kaže da Simpo nije izvršavao svoje obaveze prema državi jer je upravo ta država donela početkom 2010. akt - Zaključak Vlade RS da u procesu restrukturizacije NEMA OBAVEZU plaćanja poreza, a da će se država naplatiti iz prodaje firme. Nije tačno da Simpo nije tražio kupca, sećamo se javnih oglasa. Simpo je u pravu što se nije prodao tajkunima da ga zatvore i preprodaju salone, hotele i zemljište... 

(петак, 23. авг 2013, 07:34) - zvone [нерегистровани]

simpo

SIMPO je sinonim kvaliteta i poznat širom sveta,unatoč dugovanjima bi mu trebalo pomoći a ne uništititi. Žalosno...

(петак, 23. авг 2013, 03:16) - anonymous [нерегистровани]

ne

Ova firma a i mnoge druge ako zele da posluju moraju se prdrzavat drzavnim ,gradjanskim pravilima.Moze svako otvoriti firmu na jugu srbije koja svake godine proizvede debeli minus i bude finansirana iz drzavnog dzepa e takve firme neka postanu proslost mesta onima koji umeju i znaju da rade.

(петак, 23. авг 2013, 01:29) - Иван - Ниш [нерегистровани]

Восак на вратима.

Какво је то предузеће које годинама послује са губитком који је сада 60 милиона евра!? То није предузеће већ тежак социјални случај.
Рачуница је једноставна. Када би се тих 60 милиона евра губитка поделило радницима којих има око 5000, свако од радника би добио 12.000 евра, односно плату за 5 година. Радници раде и муче се и уместо да зараде, они су све више дужни.

(четвртак, 22. авг 2013, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Netacno...

...je da ce se Simpo zatvoriti ako Drzava zbog dugovanja poreza pomenute firme, postane vecinski vlasnik. I meni je mala penzija ali zadnju ratu poreza cu platiti ako plati i Simpo?!Ovo je test za g. Krstica? Ili cemo svi placati poreze ili niko?!

(четвртак, 22. авг 2013, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Poreznik

Ne moze zakon vaziti za sve osim za Simpo. Zasto drzava ne bi zbog dugovanja postala vecinski vlasnik Simpa -[63%]? 

(четвртак, 22. авг 2013, 19:03) - Pera [нерегистровани]

Simpo

Mislim da nece biti kompromisa niti odpisivanja duga ovoj kompaniji. Ministar Krstic je jasno stavio do znanja da svi mora da plate poreze. Ako popusti ministar finansija kod fabrike Simpo, onda je jasno da je politicki pritisak jaci od bilo kog svetskog strucnjaka. Pozdrav i cekamo da vidimo sta ce biti.....

(четвртак, 22. авг 2013, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Kakav stecaj

Pa Simpo je jedini privredni subjekt koji kako tako posluje u juznoj Srbiji. Zaposljavaju vise hiljada radnika, a indirektno hrane desetine hiljada porodica u najsiromasnijim opstinama...