Читај ми!

Меморандум о јавним набавкама

Нови закон о јавним набавкама биће усвојен до краја године, рекао Александар Вучић после потписивања Меморандума о разумевању о спровођењу закона о јавним набавкама са заменикома председника ЕБРД-а Хансом Петером Ланкесом.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће нови закон о јавним набавкама бити усвојен до краја године и да ће тим законом бити обезбеђене уштеде стотина милиона евра.

Вучић је новинарима у Влади Србије рекао да би тај законски предлог требало да стигне у скупштинску процедуру, ако не данас, онда већ сутра. 

"Новим законом о јавним набавкама биће створена боља пословна клима а Србија ће показати да је институционално уређена земља која рационално троши новац својих грађана", рекао је Вучић у Влади Србије, где је потписао Меморандум о разумевању о спровођењу закона о јавним набавкама са заменикома председника Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Хансом Петером Ланкесом.

"Меморандум ће допринети бржој и ефикаснијој примени закона о јавним набавкама јер нас није срамота да то признамо, немамо искуства нити довољно знања за примену закона", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће Србија, применом новог закона који ће увести многе новине, напредовати као земља и поправити стање у буџету.

"Закон о јавним набавкама је системски закон и веома је важно да грађани знају како се троши њихов новац. Ми смо завршили предлог закона који је у складу са свим европским стандардима", рекао је Вучић.

Представник ЕБРД Ланкес је рекао да је доношење новог закона важно али да је кључна примена, као и да је за високе стандарде и чисте јавне набавке најважнија политичка подршка.

"У том погледу смо оптимистични и протеклих месеци смо интензивно сарађивали са институцијама у Србији и видели ентузијазам, али мора још много да се ради и ЕБРД и остале међународне финансијске институције ће бити на располагању Влади Србије и друштву како би се тај процес успешно завршио", рекао је Ланкес.

Он је казао да ЕБРД у Источној Европи ради последњих 20 година и да је за то време схватила да су набавке од суштинског значаја за функционисање финансијских институција и за поверење у владу. 

број коментара 0 Пошаљи коментар