Пољопривредници на губитку, извоз успешан

Србија ће ове године, упркос мразу и суши, извести пољопривредно-прехрамбене производе у вредности од око две и по милијарде долара, што је готово исто као прошле године.

Лоше време, најпре мраз, па онда суша, умањили су принос пољопривредних култура од 25 до 50 одсто. Цене хране и у свету и код нас су порасле, али то није довољно да надомести губитке произвођача.

И поред тога, Србија ће ове године извести пољопривредно-прехрамбене производе у вредности од око две и по милијарде долара, што је готово као прошле године.

Да ће ове године принос воћа бити мањи од уобичајеног, произвођачи су знали још зимус, када су због изузетно ниских температура пупољци измрзли. Ипак, нису очекивали да ће род баш толико подбацити.

"Једно јутро дрво брескве се смрзло, комплетно стабло. Род јабуке је ову годину подбацио за 70 одсто. Комора је, на жалост, скоро празна, иако нам, иначе, требају две", објашњава пољопривредник из Каћа Боривоје Исаков.

После зиме, с дугим периодом ниских температура, уследило је тропско лето. И суша. Од ратарских култура најбоље је прошла пшеница, а највише је страдао кукуруз, чији је род преполовљен. Подбацили су и сунцокрет и шећерна репа и соја.

Пољопривредник из Ветерника Јанош Тењи истиче да нико није поливао њиве. Струје нема, а нафта је скупа.

"Треба да спроведу струју по атару, па онда да ми наводњавамо. Зна се да је струја пет, шест  пута јефтинија од нафте. Е, онда можемо да разговарамо, онда могу да нас критикују и саветују", нагласио је Јанош Тењи.

Повртарство не може да се замисли без система за заливање, а и ту је било проблема ове године, каже пољопривредник из Госпођинаца Марко Попић и додаје да је црни лук морао да наводњава двадесетак пута.

"Цена лука је остала иста као прошле године, род је преполовљен, надам се да ћу бити на позитивној нули, пошто нема тенденције да ће цена ићи горе, накупци нам диктирају тржиште", објашњава Попић.

Последице лоше године осећају и сточари. Многи ће ове зиме покушати само да одрже постојеће стадо, јер им недостаје храна за стоку. Петар Савин каже да му се производња млека већ преполовила.

"Детелина ми је потпуно подбацила, немам више ни једну балу. Морали смо кукурузовину да напресујемо и да се снађемо. Углавном ће бити силаже за музаре, а видећемо како ћемо прегурати са телади и јунади", рекао је Савин, пољопривредник из Ђурђева.

И поред тешкоћа, процена је да ће извоз пољопривредних производа достићи две и по милијарде долара.

Помоћник министра пољопривреде Дејан Крњаић каже да је било много ускладиштене робе која је ове године била извезена у Европу и даље.

"Процена је да ћемо на нивоу 1,3 милијарде долара имати суфицит, а то је 8,5 одсто више него прошле године", каже помоћник министра.

Ове године спасао нас је род из 2011. године, али ћемо последице суше и смањених приноса осећати и наредне године. Осим пшенице, нећемо имати много тога да извеземо, бар до новог рода.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 27. нов 2012, 07:44) - anonymous [нерегистровани]

SRAMOTA narode

Ovo je najveci stepen neodgovornosti da se nasim seljacima ne pomogne. Seljaci, to smo mi svi. Svi smo Srbija.
Dosta da delimo pare stranim investitorima.