Динар коначно стабилан?

Домаћа валута у понедељак ће ојачати за 1,2 одсто према евру, тако да ће званични средњи курс бити 112,5 динара за један евро. Економисти кажу да би и наредних месеци динар требало да буде стабилан.

После вишемесечног убрзаног слабљења, динар јача. Званични средњи курс у понедељак ће бити 112,5 динара за евро што је седам и по динара мање него почетком августа и готово је на мајском, предизборном нивоу.

 

У Народној банци сматрају да је курс сада на реалном нивоу, док економисти кажу да би и наредних месеци динар требало да буде стабилан. За евро ће сутра званично бити потребно динар и 40 пара мање него у петак или седам и по динара мање него деветог августа када је курс био рекордних 119 динара.

"Много је већа понуда било би за грађане боље да купују, пошто је ово најнижа вредност у последњих четири, пет месеци, али, понављам, много више продају него што купују", каже мењач Борислав Брујић.

Јачање динара није сумњиво већ очекивано, кажу у Народној банци. Мењали су прописе о обавезној резерви банака и тако ослободили око 600 милиона евра, а са тржишта повукли толико динара. Већа понуда девиза оборила им је цену, а томе је допринела и Влада.

"У правцу стабилизације динара утицао је програм субенционисања кредита од стране државе и најављена фискална консолидација која је генерисала прилив новца из иностранства. Иако је то прилив скроман, он није био присутан у првој половини године када смо имали одлив девиза кроз стране директне инвестиције и готово никакав прилив портфолио инвестиција", рекао је вицегувернер Народне банке Србије Веселин Пјешчић.

Економисти додају да је јачању динара допринело и то што је прошла неизвесност око избора и формирања Владе која је погурала курс.

Економиста Малиша Ђукић каже да, краткорочно посматрано, можемо очекивати да ће динар у односу на евро имати стабилну линију и да ће, евентуално, благо јачати имајући у виду мере и нестанак неизвесности.

"Међутим, ако посматрамо период од пола године или више уз овакав дефицит, раст инфлације у Србији у односу на инфлацију у Еврозони, и уопште раст дуга не можемо очекивати раст динара односно можемо очекивати благо слабљење динара у однусу на евро", истиче Ђукић.

Ако се прогнозе остваре и динар остане стабилан наредних неколико месеци, то би био реалан основ да се смање цене, пре свега увозне робе, која је поскупела баш због курса.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. окт 2012, 15:49) - Nikola [нерегистровани]

Dinar jaca, mi slabimo

Za dinar idu bolji dani, a za nas gori. Kakav god da je kurs, nama ce biti gore. Plata manja i u dinarima i u evrima. U Junu sam kupio stvari za stan, za 1030 eur, a sad iste te, u istoj prodavnici kostaju 1251 eur. Sad ce cene biti iste par meseci, dok se naviknemo, pa ponovo kad evro ode na 115, i cene u dinarima ce da odu, pa na prolece kad se evro vrati, u evrima ce te stvari kostati 1500 eur.

(понедељак, 15. окт 2012, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

Jak jak

Dali dinar jaca ili slabi nije vazno. Cene znaju samo navise da idu i gotovo. Nisu nam ovakvi slucajevi po prvi put. Ovakve pesme kod nas i deca pevaju.

(понедељак, 15. окт 2012, 12:27) - anonymous [нерегистровани]

Banke lepo prolaze

Kada država ima devize i prodaje ih dinar jača, kada država nema deviza i kupuje ih dinar slabi. Zaključak, država u jednom kvartalu izgubi 10% samo na konverziji. Bio bih srećan da grešim.

(понедељак, 15. окт 2012, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

oooooooo

daj bože da bude devize devize pa da se živi malo normalnije.

(понедељак, 15. окт 2012, 11:40) - Anonimije Nepoznatović [нерегистровани]

Nije stabilan

ako raste...

(понедељак, 15. окт 2012, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

Pogresna politika

Komentar vam je odlican, kako je moguce i jase pitam, Guverner ima caroban stapic, sve je to usmereno prema dijaspori dase scapi sta je moguce, ali i dijaspora nije vise naivna pa dolazi u Srbiju ni jednom godisnje.

(понедељак, 15. окт 2012, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Kurs

nije realan, ako pogledamo astronomske cene, kurs je vestacki u odnosu na EU.

(понедељак, 15. окт 2012, 09:28) - Domacin [нерегистровани]

odgovor na Gost

Напротив! Овакав курс одговара увозницима. Економски је нелогично да због вишеструко веће инфлације код нас него у еврозони, а нарочито услед пада (напомињем пада!) бруто националног производа курс динара јача у односу на евро. То је ипак могуће, јер смо се скоро задужили за још једну милијард-ицу. Шта је последица тога и показатељ уједно. Па да за, рецимо 200€, не можете да се прехраните, али зато можете да купите изузетно лепу и корисну техничку робу, врхунац технологије...

(понедељак, 15. окт 2012, 09:26) - 000 [нерегистровани]

000

mislim da ce uskoro biti

devize, devize, devize...

(понедељак, 15. окт 2012, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

Sve je odlicno

Ma odlicno je to, sada ce cene da ostanu na 120 a kurs 112. Gorivo ce nam biti 1.42e