Читај ми!

Списак највећих дужника

Пореска управа објавила је на свом сајту списак највећих пореских дужника, правних лица, предузетника и грађана. На списку грађана, највише дугује, особа из Лесковца, 308 милиона динара. Највише дугују банке које су у стечају.

На сајту Пореске управе Србије објављен је списак највећих пореских дужника, правних лица, предузетника и грађана, који дугују око 220 милијарди динара.

Пореска управа је објавила три списка на којима се налази по 100 правних лица, предузетника и физичких лица којима порез није наплаћен закључно до 31. децембра прошле године.

Прва три водећа дужника на списку су угашене банке - "Беобанка" а.д у стечају, која дугује 24,07 милијарди динара, "Инвестбанка" у стечају са дугом од 18,13 милијарди динара и "Астра банка" са 15,64 милијарди динара ненаплаћеног пореза.

Међи највећим дужницима су и "Застава оружје" са 2,5 милијарде, Град Београд са 1,9 и "Слобода" Чачак са 1,7 милијарди динара дуга.

У ГСП Београд који дугује за порез 1,6 милијарди динара, кажу да је један део дуга настао 2010. године.

"Ради се о дугу који је настао у 2010. години. Један део је договорен са Владом Републике Србије, а овај остатак од милијарду и по динара са Центром за велике пореске обвезнике биће такође договорен, репрограмиран је, дате су одговарајуће гаранције од стране ГСП Београд да ће бити намирене у 2012. години", каже директор ГСП-а Милета Радојевић.

Међу предузећима, дужници су између осталих и "Сартид" у стечају, "Ваљевска пивара", "Јагодинска пивара", "Симпо", "Иво Лола Рибар систем", "Фабрика аутомобила Прибој", "Мостоградња", Новинско издавачко предузеће "Борба", "Подрум Палић", "Верано Моторс", "Индустрија машина и трактора", "Индустрија мотора Раковица", "РТБ Бор", "Слап група", "Застава камиони".

Прве три предузетничке радње на списку предузетника дужника су "Металијум" са дугом од 168,4 милиона динара, "Хелена гранд" чија су дуговања 167,19 милиона динара и "Бени", радња за промет робе на велико и мало која дугује 166 милиона динара.

Пореска управа је поред сваког предузећа написала у ком је статусу, па је тако за поменуте три предузетничке радње навела "брисан-одјављен", што значи да тих предузећа нема у регистру привредних субјеката.

У Пореској управи кажу да су спискови тачни и да нико није заштићен.

„Желимо да тиме стимулишемо све субјекте који су у правном промету и једноствно могу да погледају субјекте са којима сарађују, са којима имају пословне контакте у каквом су они тренутно стању да ли имају каквих дугова према држави једноставно због некаквог њиховог рејтинга", каже Драгутин Радосављевић директор Пореске управе.

На списку физичких лица прва особа је из општине Лесковац и она дугује 307,9 милиона динара, друга из Инђије, коме нису наплаћени порези у износу од 239,6 милиона динара, док је трећа особа из Жабља са дугом од 130,42 милиона динара.

Пореска управа је на свом сајту објавила и детаљно објашњење да код појединих обвезника из законских разлога није могла да се обави ни редовна ни принудна наплата. У томе су је, како је наведено, онемогућавали донети прописи из приватизације и стечаја.

Такође, фирме су имале могућност да подносе захтеве за репрограм дугова, што им је омогућавао Закон о пореском поступку и администрацији, а што су у великој мери и користиле.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 11. јан 2012, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

porez

ne bih te ljude osudio sto duguju porez vec te poreznike sto su im to omogucili. da su oni radili svoj posao niko nebih dugovao nista. u poreskim upravama je skup drzavnik cinovnika koi samo piju kafe i vode prazne price i za radno vreme zavrsavaju privatne obaveze.sve je manje privatnika i drzavni firmi a poreznika sve vise a nerade nista. u svakom mestu se zna ko drzi firmu i cim se bavi zar je tesko prekontrolisati jednom u par meseci dugovanje poreza a ne pustiti nekoga deceniju

(среда, 11. јан 2012, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

spisak poreskih dužnika

A i da plate svi porez, pitanje gde bi te pare završile,jer za mnogo čega se nezna ili neće da se zna .

(понедељак, 09. јан 2012, 03:11) - Aca Nis [нерегистровани]

Nemam pojma

A sta ce mo ako nam daju kandidaturu...?

(недеља, 08. јан 2012, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

Zastita drzave

Problem je sto su FAP, IMT, IMR, Simpo, 14. Oktobar, Zastava Kamioni... nosioci razvoja svojih opstina. Kad bi drzava izvrsila prinudnu naplatu ostala bi bez i ovo malo metalskog kompleksa.

(недеља, 08. јан 2012, 10:13) - anonymous [нерегистровани]

prosto za neverovat

ne razaumem o9ve spiskove jer od toga nema nista.Izadjite ljudi iz vasih kancelarija i u jednom hodu ,u jednoj ulici koju ja poznajem naci cete desetine neprijavljenih usluznih radnji koje godinama rade a ni jedna nije prijavljena.
Od ovih u stecaju nema vajde.

(недеља, 08. јан 2012, 02:50) - nemanja [нерегистровани]

kuku lele

kakve su ovo muckeee!

(недеља, 08. јан 2012, 00:12) - anonymous [нерегистровани]

???

Људи, шта је ово?

(субота, 07. јан 2012, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

Hmmm...

Imam osecaj kao da neko vredja moju inteligenciju da ne kazem pravi budalu od mene...Sve neki bivsi.

(субота, 07. јан 2012, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Indjija

Ja sam iz Indjije i licno poznajem mnoge koji vec godinama ne placaju racune i narocito poreze drzavi. Moj komsija vec zadnjih 18 godina nije platio porez za gradjevinsko i poljoprivredno zemljiste, a zaposlen je u opstini pa mu niko nista ne moze.

(субота, 07. јан 2012, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Odgovornost

Ko su odgovorna lica koja su pokrala drzavi ovolike pare?
Zar je samo Karic kaznjen za isto nedelo?