Читај ми!

Данска и Шведска тврде да је Северни ток намерно оштећен, али не зна се ко стоји иза напада

Европа истражује како је дошло до оштећења на руским цевима Северног тога због којих гас цури у Балтичко море код шведске и данске обале. Данска премијерка тврди да није реч ни о каквој несрећи, већ да је неко намерно оштетио цевоводе. Истог мишљења су и у Стокхолму. Сумња се да су оштећење проузроковале експлозије, а сеизмографи су забележили подрхтавање тла.

Данска премијерка Мете Фредериксен изјавила је да оштећења на гасоводу не могу бити последица неког несрећног случаја већ је реч о намерним акцијама.

"Још немамо информацију која би могла да укаже на то ко стоји иза оваквих акција", рекла је данска премијерка.

И шведска премијерка Магдалена Андерсон каже да тренутни подаци показују да није реч о несрећном случају, али и да није реч о нападу на Шведску.

Летонски министар одбране Артис Пабрикс рекао је да НАТО и чланице ЕУ морају заједно да истраже "експлозије на цевоводима" и да координишу заштиту своје важне инфраструктуре.

Мехурићи који су настали такон изливања гаса простиру се на више од 100 метара у пречнику, саопштиле су данске енергетске власти. Цурење ће се наставити и у наредним данима.

Пољска тврди да је реч о саботажи повезаној са ратом у Украјини, док Данска и Русија, која је смањила испоруке гаса Европи због економских санкиција, кажу да саботажа не може бити искључена.

Саветник украјинског председника Михаило Подољак, међутим, тврди да је цурење "терористички напад који је Русија испланирала као вид агресије према ЕУ". Није пружио никакав доказ за своју тврдњу.

Да подсетимо, сеизмограф је на данском острву Борнхолм два пута је данас забележио скокове који представљају подрхтавање земље.

Шведски национална телевизија СВТ такође је данас известила да су сеизмолози регистровали експлозије у близини гасовода Северни ток у последњих 36 сати. 

Компанија Норд Стрим АГ, оператер гасне мреже, саопштила је раније данас да су три приобалне линије гасоводног система Северни ток претрпеле оштећења "без преседана" у само једном дану.