Читај ми!

Оштећења на Северном току, дански сеизмограф забележио подрхтавање - сумња се на саботажу

Сеизмограф на данском острву Борнхолм два пута је данас забележио скокове који представљају подрхтавање земље, у дану када је дошло до оштећења на гасоводима Северни ток 1 и 2, саопштио је немачки центар за геолошка истраживања ГФЗ.

Сеизмограф је забележио готово тишину до два сата ујутро по локалном времену, када се појавио скок који је представљао потрес у земљи.

Европски политичари и стручњаци за безбедност сугеришу да је прекид гасовода у близини Борнхолма могао бити узрокован саботажом.

ГФЗ није навео да ли би забележени потреси могли бити последица експлозије.

Шведски национална телевизија СВТ такође је данас известила да су сеизмолози регистровали експлозије у близини гасовода Северни ток у последњих 36 сати.

Како се наводи у извештају СВТ, мерне станице и у Шведској и у Данској регистровале су снажне подводне експлозије у истој области као и цурење гаса у понедељак.

"Нема сумње да су ово експлозије", рекао је предавач сеизмологије Бјорн Лунд.

Данска премијерка Мете Фредериксен изјавила је раније данас да не искључује могућност да су оштећења на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2 последица саботаже. Касније током дана рекла је и да оштећења на гасоводу не могу бити последица неког несрећног случаја већ је реч о намерним акцијама. Рекла је и да не зна ко стоји иза тог напада.

Немачки безбедносни званичник, који је тражио да остане анониман због тога што се још увек истражује како је дошло до оштећења на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2, такође је рекао да та земља сумња да је то резултат саботаже.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков такође није искључио могућност да су оштећења на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2 последица саботаже.

Компанија Норд Стрим АГ, оператер гасне мреже, саопштила је раније данас да су три приобалне линије гасоводног система Северни ток претрпеле оштећења "без преседана" у само једном дану.