Читај ми!

Руски медији: Изгласано припајање Русији; Зеленски: Референдум инсцениран, биће добрих вести са фронта

Двеста шеснаести дан рата у Украјини. Објављени резултати референдума у четири украјинске области о припајању Русији. Фронтекс саопштава да је границе Уније протекле недеље прешло 66.000 Руса. НАТО поручује да нуклеарни рат не може да буде добијен, као и да би нуклеарни напад имао озбиљне последице по Русију. Гас поскупео због цурења из цевовода Северни ток 1.

УН поштују интегритет Украјине, не признају референдуме

Уједињене нације поштују територијални интегритет Украјине и не могу да признају резултате референдума за припајање Руској Федерацији ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области, изјавила је у Њујорку подсекретарка УН за политичка и мировна питања Розмари ди Карло.

Референдуми су одржани усред ратног сукоба у областима под руском контролом, изван украјинских легалних институција и због тога не могу бити сматрани правим изразом воље народа, рекла је Ди Карло на седници Савета безбедности УН о Украјини.

Она је истакла да УН у потпуности подржавају суверенитет, јединство, независност и територијални интегритет Украјине у њеним међународно признатим границама у складу са релевантним резолуцијама светске организације.

Референдуме је пратило више од 100 међународних посматрача из 40 земаља, укључујући чланице ЕУ.

Опширније Краће

Пребројани сви гласови на референдуму

Руски медији наводе да су за прикључење Русији гласали становници ДНР, ЛНР, као и житељи Запорошке и Херсонске области.

У ДНР-у је овај корак подржало 99,23 одсто бирача, у ЛНР-у 98,42 одсто, у Запорошкој области 93,11 одсто, у Херсонској области 87,05 одсто изашлих.

Зеленски: Гласање инсценирано, биће добрих вести са фронта

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да су референдуми које су руске власти организовале на окупираним територијама фарса и да се никада неће сматрати легитимним.

"Ова фарса у окупираним територијама не може се чак назвати ни имитацијом референдума", навео је Зеленки у свом вечерњем обраћању.

Истакао је да ће Украјина бранити свој народ који још живи под окупацијом у те четири области, као и у деловима Харкова који је под контролом руских снага.

Зеленски је рекао и да ће ускоро бити добрих вести са фронта.

"Напредујемо и ослободићемо своју земљу", рекао је Зеленски.

(Reuters)

Опширније Краће

У Харкову три експлозије, делови града без струје

У Харкову, другом највећем украјинском граду, данас су се чуле три експлозије, а нестала је и струја, јавио је Ројтерсов извор.

Градоначелник Харкова Игор Терехов је на свом Телеграм каналу написао да за сада нема информација о жртвама.

"У неким деловима града нема светла", додао је он.

Ројтерс наводи да Украјина сматра да је овде реч о освети за успехе на бојном пољу.

(Reuters)

Пребројани гласови у Запорошкој и Херсонској области

Становници Запорошке и Херсонске области који су гласали на референдуму подржали су прикључење тих региона Русији, показују подаци тамошњих изборних комисија након што су пребројани сви гласови.

У Запорошкој области такав корак подржало је 93,11 одсто бирача, а у Херсону - 87,05 одсто.

САД ће предложити резолуцију којом се осуђује референдум

Америчка амбасадорка при УН Линда Томас-Гринфилд рекла је да ће предложити резолуцију у Савету безбедности УН којом ће се осудити референдуми одржани у окупираним регионима Украјине.

Резолуција ће позвати државе чланице да не признају било какав измењени статус Украјине и обавезати Русију да повуче своје јединице из суседне земље.

(Reuters)

Пентагон о нуклеарним претњама: Нисмо видели промене због којих бисмо прилагодили своје држање

Упркос руским претњама Украјини и НАТО-у о употреби нуклеарног оружја, Пентагон не види никакве промене због којих би дошло до промене става америчких нуклеарних снага, рекао је портпарол Пентагона.

"Очигледно озбиљно схватамо ове претње. Али у овом случају, у овој фази, нисмо видели ништа што би нас навело да прилагодимо наш сопствени нуклеарни положај у овом тренутку", рекао је бригадни генерал Патрик Рајдер на брифингу за новинаре.

(Reuters)

НАТО упозорава Русију: Страшне последице у случају нуклеарног напада

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је у разговору са украјинским председником да је неприхватљива употреба нуклеарног оружја од стране Русије као и да би она имала озбиљне последице.

"Било каква употреба нуклеарног оружја је апсолутно неприхватљива, и потпуно ће променити природу конфликта и Рuсија мора да зна да нуклеарни рат не може да буде добијен и никада не сме да се води", рекао је Столтенберг.

Када изнова и изнова видимо такву врсту реторике у Русији, то је нешто што морамо oзбиљно да узмемо у обзир, поручује шеф Алијансе.

"Стога шаљемо јасну поруку - то би имало страшне последице по Русију", поручио је Стлтенберг.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски разговарао са Столтенбергом

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јeнсом Столтенбергом о даљој помоћи Алијансе његовој земљи.

До телефонског разговора Зеленског и Столтенберга дошло је док се пребројавају гласови са референдума у четири украјинске области,

Зеленски је захвалио шефу НАТО-а што је осудио одржавање референдума.

"Расправљали смо о тренутним дешавањеима на бојном пољу и даљој подршци држава чланица Алијансе Украјинским оружаним снагама", навео је Зеленски.

(Reuters)

Опширније Краће

Пребројано више од 50 одсто гласова са бирачких места у Русији

Комисије за пребројавање објавиле су резултате референдума о будућности ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, наводе руске агенције.

На бирачким местима у Русији гласови становника ових региона распоређени су на следећи начин:

- 98,63 одсто бирача подржало је улазак ДНР у Русију (након обраде 51,83 одсто гласова);
- за улазак ЛНР у Русију - 97,93 одсто (51,76 одсто гласова);
- за улазак Запорошке области у састав Русије - 97,74 досто (57 одсто гласова);
- за улазак Херсонске области у састав Русије - 96,3 одсто (53 одсто гласова).

Опширније Краће

Фронтекс: Границе ЕУ протекле недеље прешло 66.000 Руса

Фронтекс је саопштио да је 66.000 Руса прешло границе Уније протекле недеље, што је пораст од 30 одсто у односу на претходну седмицу.

Фронтекс очекује да ће расти број илегалних прелазака граница ако Руска Федерација одлучи да затвори границу за потенцијалне регруте.

(Reuters)

Песков: Изјава Медведева о нуклеарном оружју заснована на доктрини

Говорећи о могућој употреби нуклеарног оружја, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев се ослонио на документе ратне доктрине, изјавио је новинарима Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина, на питање да ли изјаве Медведева представљају званични став Русије.

"Он се позивао на наше доктринарне документе. Зато је довољно овде поменути релевантне одредбе (нуклеарне) доктрине", рекао је Песков, пренео је Тас.

Медеведев је раније данас написао на свом Телеграм каналу да Русија има право да употреби нуклеарно оружје ако је потребно, у унапред одређеним случајевима.

"У строгом складу са Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања. Ако смо ми или наши савезници нападнути том врстом оружја. Или ако агресија употребом конвенционалног наоружања угрози само постојање наше државе. То је недавно директно рекао председник Русије", навео је Медведев.

Истакао је да ће Русија, поред тога, учинити све да спречи појаву нуклеарног оружја код, како је написао, "непријатељских суседа", наводећи као пример Украјину, коју, према његовој оцени, контролишу земље НАТО.

(Танјуг/Тасс)

Опширније Краће

Руски посланици 4. октобра о припајању четири украјинска региона

Из Горњег дома руског парламента саопштено је да би посланици могли 4. октобра да разматрају припајање четири украјинска региона која су под контролом руских снага.

(Reuters/РИА Новости)

Први прелиминарни резултати референдума о припајању Русији у четири украјинске области

Почели су да пристижу први прелиминарни резултати референдума о припајању Руској Федерацији који су одржани у Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској области у Украјини, преноси Известија.

У Доњецкој области, која је раније прогласила независност, након обрађених 16,06 одсто гласова, за прикључење Русији гласало је 98,05 одсто бирача.

У Луганској области, која је такође прогласила независност, обрађено је 14,07 одсто гласова, а за прикључење Русији гласало је 97,79 одсто бирача.

Након обраде 18 одсто гласова у Запорошкој области, на референдуму је за припајање Русији гласало 87,19 процената бирача.

На основу 12 одсто обрађених гласова, у Херсонској области за прикључење Русији гласало је 97,47 одсто бирача.

Кијев одбацује референдум као нелегалан, а из Москве су поручили да ће прихватити резултате гласања. 

(iz.ru

Кулеба позвао ЕУ да уведе економске санкције Русији

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба позвао је Европску унију да уведе економске санкције Русији, уместо индивидуалних, како би је казнила због организовања референдума у четири окупирана региона који имају за циљ њихову анексију.

Он је рекао да потези Москве неће променити деловање Украјине на бојном пољу, пренео је Ројтерс.

Након разговора у Кијеву са шефицом француске дипломатије Катрин Колоном, Кулеба је изјавио да индивидуалне санкције неће бити довољне као казна за референдуме које је Русија најавила као увод у анексију самопроглашених ДНР и ЛНР, као и Херсонске и Запорошке области.

Опширније Краће

Путин: Имамо рекордну жетву, Запад крив за кризу хране

Руски председник Владимир Путин саопштио је да ће жетва житарица у тој држави достићи рекордан ниво, а да санкције на извоз руског жита и ђубрива могу довести до глобалне прехрамбене кризе, преноси Тас.

"То нема никакве везе са специјалном војном операцијом Русије у Донбасу. То је резултат финансијске и прехрамбене политике коју су усвојиле неке водеће земље. За то је свакако потпуно крив такозвани колективни Запад", додао је Путин на састанку о сезонским пољопривредним радовима. 

Нагласио је да би према експертима, жетва житарица могла да износи рекордних 150 милиона тона, укључујући и 100 милиона тона пшенице. 

Опширније Краће

Гас поскупео због цурења из цевовода Северни ток 1

Холандске и британске цене гаса порасле су данас пошто је вест о оштећењима на гасоводу Северни ток 1 од Русије до Европе изазвала забринутост за безбедност енергетске инфраструктуре у ЕУ, при чему је све мања вероватноћа да ће проток гаса кроз тај цевовод бити брзо обновљен.

Цена гаса за испоруку у октобру на холандској берзи порасла је за 11 евра на 184,50 евра по мегават-сату на трговању до 9.07 по средњоевропском времену.

Истовремено, цена новембарских "фјучерса гаса" у Холандији скочила је за 13,85 евра на 203,10 евра по мегават-сату, док је британска цена гаса за новембрску испоруку порасла за 24 пенија на 4,08 фунти по британској термалној јединици (БТУ).

(Ројтерс) 

Опширније Краће

Песков: Москва остаје спремна за преговоре, услови промењени

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је председник Руске Федерације Владимир Путин у разговору са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом рекао да Москва остаје спремна за преговоре са Украјином, али да су се, с обзиром да се ситуација променила, и услови променили.

"Председник је рекао да Русија остаје спремна за преговоре. Али ситуација се променила, па и услови", рекао је Песков новинарима, преноси Тас.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је јуче да је Путин рекао Ердогану да постоји могућност да се врати преговорима са Кијевом, али под новим условима.

Чавушоглу је навео да је Путин то изнео у разговорима са турским колегом на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу, који је недавно одржан у Самарканду, преносе РИА Новости.

"У току преговора са нашим председником, господин Путин је изнео могућност повратка на преговоре са Кијевом, али под новонасталим условима", рекао је Чавушоглу на конференцији за новинаре у Токију.

 

Опширније Краће

УН: Рат погоршао ситуацију са људским правима у Украјини

Канцеларија Високог комесара УН за људска права саопштила је да је руска инвазија на Украјину погоршала ситуацију са људским правима у тој земљи.

Канцеларија у извештају наводи да је посебно забринута зато што је руска војска и оружане групе повезане с Русијом мучиле и малтретирале затворенике, али је додала да је било кршења права на обе стране, преноси Ројтерс.

Канцеларија изражава забринутост и због "огромних ризика" које изазивају сукоби у близини нуклеарних електрана и позива на хитне кораке за демилитаризацију нуклеарне електране Запорожје, која је под контролом руских снага.

Кијев и Москва нису одмах коментарисали извештај Канцеларије, који је заснован на истраживању Мисије Уједињених нација за праћење људских права у Украјини, спроведеном између 1. фебруара и 31. јула.

Обе стране су негирале наводе о кршењу људских права.

"Оружани напад Руске Федерације на Украјину и повезана непријатељства довели су до страшне ситуације са људским правима широм земље. Сукоб је довео до широког спектра кршења људских права која погађају и цивиле и борце", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије саопштавају да ће наставити са документовањем и истраживањем кршења људских права, као и да ће наставити да документују и истражују незаконита убиства стотине цивила страдалих током акција руске војске у Кијевској, Харковској и Суми области.

Наводе и да су документовали најмање шест убистава цивила оптужених за издају и колаборационизам са Русима на окупираним територијама.

Додају и да су документовали кршење људских права повезаних са третманима ратних заробљеника, а да ти прекршаји укључују вансудска погубљења, мучење и злостављање, сексуално насиље, ускраћивање правичног суђења, ускраћивање медицинске помоћи, недостатак хране и воде и лоше санитарне услове.

"Нека од ових кршења могу представљати ратне злочине", наводе из Канцеларије високог комесара УН за људска права.

Опширније Краће

Медведев: Сигурно није блеф

Заменик председника Савета за безбедност Дмитриј Медеведев изјавио је да Русија има право да употреби нуклеарно оружје ако је потребно, у унапред одређеним случајевима.

"У строгом складу са Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања. Ако смо ми или наши савезници нападнути том врстом оружја. Или ако агресија употребом конвенционалног наоружања угрози само постојање наше државе. То је недавно директно рекао председник Русије", написао је Медведев на Телеграму.

Истакао је да ће Русија, поред тога, учинити све да спречи појаву нуклеарног оружја код, како је написао, "непријатељских суседа", наводећи као пример Украјину, коју, према његовој оцени, контролишу земље НАТО-а.

Медведев сматра да је бесмислено рачунати на разум и политичку вољу кијевског режима, али да још постоји крхка нада за здрав разум и осећај самоодржања код земаља које подржавају Кијев.

"Они разумеју да ако претња Русији пређе утврђену границу опасности, ми ћемо морати да одговоримо. Не питајући никога за дозволу, без дугих консултација. И сигурно није блеф", написао је Медеведев.

Он је додао да, ако замислимо да је Русија принуђена да употреби најстрашније оружје против "украјинског режима", верује да се НАТО ни у таквој ситуацији неће директно мешати у сукоб и додаје да је за Северноатлантску алијансу много важнија безбедност Вашингтона, Лондона, Брисела од судбине Украјине.

"Прекоморски и европски демагози не намеравају да страдају у нуклеарној апокалипси", сматра Медведев.

Опширније Краће

Шведска: Северни ток 1 цури на два места

Шведске власти саопштиле су да су издата упозорења на два цурења гасовода Северни ток 1 у шведским и данским водама.

"Гасовод Северни ток 1 цури на два места, једно у шведској економској зони и једно у данској економској зони. Она су веома близу једно другом", рекао је портпарол шведских поморских власти за Ројтерс.

Цурење је лоцирано североисточно од данског острва Борнхолм, рекао је портпарол, уз напомену да се узрок инцидента још утврђује.

Данске власти упозориле су у понедељак бродове да избегавају воде око острва Борнхолм у Балтичком мору, у радијусу од пет наутичких миља, због цурења гаса из руског гасовода Северни ток 2, а пад притиска утврђен је и у Северном току 1.

Опширније Краће

Проруске власти: Украјина гранатира више насеља у ДНР и ЛНР

Украјинска војска гранатирала је рано јутрос девет насеља у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР), испаливши укупно 53 пројектила, саопштиле су власти ДНР, преноси Тас.

Према подацима проруских власти, до шест часова јутрос на Доњецк је испаљено десет пројектила калибра 152 мм и 11 калибра 155 мм, а под ударом је било више насеља у овој области.

Украјинска војска снажно гранатира територију ДНР у покушају да спречи њен референдум о придруживању Русији, рекао је лидер проруских власти Денис Пушилин у суботу за ТВ канал "Росија-24".

Украјинске оружане снаге гранатирале су и самопроглашену Луганску Народну Републику (ЛПР) три пута у протекла 24 сата, испаливши 14 ракета уз употребу вишенаменског ракетног система америчке производње ХИМАРС, известиле су власти ЛПР, преноси Тас.

Прецизира се да је украјинска војска извела ударе са 14 ракета на три насељена места користећи системе ХИМАРС, према саопштењу проруских власти, које су навеле и да је пет цивила рањено у овим нападима.

Извештава се да је у ракетним нападима уништена једна од средњих школа у Рубежноју, која је такође служила као бирачко место на референдуму за придруживање Русији, а нанета је штета и на четири вишеспратне стамбене зграде и пријављено је да је оштећена болница у околини Мостког.

На територијама самопроглашених република Луганск и Доњецк и у Херсонској и Запорошкој области у Украјини које су делом под контролом руске војске, у току је последњи дан референдума за придруживање Русији.

Кијев и већина земаља одбацили су ове референдуме и обећали да неће признати његове резултате, пренео је раније Ројтерс.

Опширније Краће

Украјина: У гранатирању Запорожја има повређених

У ноћашњем гранатирању Запорожја има повређених, а избио је пожар, саопштио је секретар градског већа Анатолиј Куртев.

Претходно је шеф обласне војне администрације Олександар Старух саопштио да су погођени инфраструктурни објекти у граду, преноси Интерфакс Украјина.

Старух је позвао грађане да не напуштају склоништа јер постоји могућност поновних напада, наводи Униjан.

Опширније Краће

Украјинске снаге појачале су нападе и на више линија фронта постижу успех, саопштава председник Украјине Володимир Зеленски.

Пажња Москве, с друге стране, усмерена је на референдумима о припајању Русији у областима Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја.

Британска влада, у међувремену, објавила је нови пакет санкција руским званичницима и представницима организација повезаним са спровођењем референдума у четири украјинске области.

Док Вашингтон тврди да су у сталном контакту са Москвом због изјаве руског председника Владимира Путина о нуклеарном оружју, Кремљ поручује да се контакти одвијају спорадично, али да су на одговарајућем нивоу.

Према речима америчког државног секретара Ентонија Блинкена, Кремљ има нуклеарни "ланац командовања", али је и неизвесно да ли би ико рекао Путину "не" уколико одлучи да употреби нуклеарно оружје.

Путин, истовремено, поручује да Запад према Русији мора да се односи с поштовањем.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) на седници Генералне скупштине у Бечу истакла је да је хитно потребно успоставити заштитну зону у Запорожју, те да је то једино решење како би се стабилизовала ситуација око највеће европске нуклеарне електране.

САД најављује да ће обезбедити 457,5 милиона долара нове помоћи Украјини, намењене цивилном сектору. Укупна војна помоћ администрације америчком председника Џозефа Бајдена Украјини премашила је 15,8 милијарди долара, саопштава Стејт департмент.