Читај ми!

Бајден: Једино је Русија желела рат

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је "Русија бестидно прекршила суштинске принципе повеље Светске организације бруталним и непотребним ратом" у Украјини.

У обраћању на седници Генералне скупштине УН он је додао да "нико није претио Русији, као и да је једино она желела рат, као и да је у питању рат једног човека", пренео је Ројтерс.

Бајден је истакао и да је циљ рата да потпуно угуши право Украјине да постоји као држава и као народ.

Председник САД је рекао да би због извештаја о руском злостављању цивила у Украјини "требало да вам се следи крв".

Он је, такође, казао да нове нуклеарне претње руског председника Владимира Путина Европи показују "непромишљено занемаривање" одговорности његове нације као потписнице Уговора о неширењу нуклеарног оружја.

Бајден је навео да се нуклеарни рат не може добити и да се никада не сме водити.

"Бићемо солидарни против руске агресије. Тачка", нагласио је Бајден.

Он је критиковао Русију због заказивања, како каже, "лажних референдума ове недеље на територији коју је насилно заузела у Украјини".

Бајден је позвао све нације, било да су демократије или аутократије, да се изјасне против руске "инвазије" и да подрже напоре Украјине да се одбрани.

Он је говорио и о последицама које је руска "инвазија" изазвала на снабдевање храном у свету, обећавши 2,9 милијарди долара глобалне помоћи за допремање хране – за решавање несташице изазване ратом и последицама климатских промена.

Бајден је похвалио посредовање УН за стварање коридора за извоз украјинског жита морским путем и позвао да се споразум настави упркос сукобу који је у току.