Читај ми!

Румунски лекари осумњичени да су користили пејсмејкере извађене из мртвих пацијената

У Румунији је покренута кривична истрага против петорице лекара због сумње да су употребили стотине дефибрилатора и пејсмејкера које су извукли из преминулих пацијената. Један лекар је ухапшен.

Тужилаштво у Румунији саопштило је да је један од пет лекара, који су радили у болници у граду Јашију на истоку Румуније, приведен због оптужбе за злоупотребу положаја и примање мита.

Он је, наводе, надгледао мрежу од још четири лекара који су му набављали имплантате извађене из умрлих пацијената, без претходног одобрења од пацијената или њихових породица.

Тужиоци наводе да је доктор обавио 238 операција током претходних седам година, доводећи и своје пацијенте у ризик од озбиљних компликација или смрти.

"Велики део имплантата које је лекар препоручио... нису били неопходни и употреба је била заснована на лажним дијагнозама или због претходно прописаних лекова који би покренули специфичне симптоме", наводи се у саопштењу.

Шта је срчани имплант

Имплантабилни кардиовертер-дефибрилатор (ИЦД) је мали уређај на батерије, који се поставља у груди да би открио и зауставио неправилне откуцаје срца (аритмија).

ИЦД континуирано прати откуцаје срца и испоручује електричне шокове, када је то потребно, како би се успоставио редован срчани ритам.

Здравствени систем Румуније, наводи Ројтерс, један је од најнеразвијенијих у Европској унији и оптерећен је корупцијом, неефикасношћу и политизованим управљањем.

Држава је у последње три деценије изградила једну болницу, троши најмање на здравство у ЕУ, а десетине хиљада лекара и медицинских сестара су емигрирали, истиче британска агенција.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво