Помен и сећање на Србе, жртве усташа у Дракулићу

У Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић одржано је богослужење поводом 81 године од покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у овом и околним селима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Свету архијерејску литургију служио је његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем уз саслужење свештенства.

Код Спомен-костурнице у Дракулићу служен је помен за убијене Србе. Обележавању присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски представници у институцијама БиХ.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Обележавање тог историјског догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво