Читај ми!

Разрешен дужности председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић

Црногорски посланици разрешили су дужности председника парламента Алексу Бечића. Пре три дана пала је и влада премијера Здравка Кривокапића.

Посланици су се о смени председника парламента изјашњавали прозивком. За смену Алексе Бечића гласала су 43 посланика, 36 је било против, а један уздржан. Страхиња Булајић из Демократског фронта биће в. д. председника Скупштине.

Предлог за разрешење Алексе Бечића пре две недеље поднело је 38 посланика опозиције, а у образложењу су навели да парламент за време мандата Алексе Бечића "није био место суштинског политичког дијалога, због чега није успео да оствари једну од својих основних функција и доведе до убрзања европског пута Црне Горе".

Алекса Бечић је на седници Скупштине на којој се расправљало о његовој смени рекао да наводи у предлогу за његово разрешење нису утемељени и да је апсурдно тражити смену председника парламента "јер се није постигла двотрећинска већина око потребних питања и није дошло до деблокаде правосуђа".

Поручио је да је поносан на резултате постигнуте док је био на челу парламента.

"Најпоноснији јесам што сам овако одговорну функцију обављао на начин да се од мог деловања, рада, резултата, никада није застидела прво моја породица, нити иједан грађанин и политички субјект у Црној Гори. Све што сам радио, радио сам верујући да радим најбоље и искључиво за Црну Гору", рекао је Бечић.

Да је, како је навео, до изборне воље грађана, не би могао бити смењен.

Претходно, парламент Црне Горе изгласао је неповерење Влади Здравка Кривокапића.

Бечић је тада рекао да ће, уколико Демократе добију позив за разговоре о новој влади, морати да добију и чврсте гаранције да странке које их позову неће у коалицију са ДПС-ом. 

Демократе – Деморкатска Црна Гора саопштили су затим да је за Грађански покрет УРА Бечић "сметња мањинској влади ГП УРА и ДПС-а".  

Посланица УРА Божена Јелушић рекла је, међутим, да ако неко мисли да се нуди могућност ДПС-у да се враћа на власт, "он се заиста горко вара".

Председник Црне Горе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић изјавио је Дојче велеу да је највећи интерес Црне Горе да добије одговорну власт и да ће ДПС пружити подршку мањинској влади – "уз одређене разумне политичке услове".

Влада Здравка Кривокапића је издржала тачно 14 месеци. Изгласана је у Скупштини 4. децембра, 2020. године, након споразума коалиције окупљене око Демократског фронта, УРА и Демократа, а после победе на изборима 30. августа 2020. чиме је практично прекинута тридесетогодишња владавина ДПС-а Мила Ђукановића. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво