Читај ми!

Црногорски парламент расправљао о смени Бечића

На четвртој ванредној седници посланици су расправљали о разрешењу председника Скупштине Алексе Бечића. Почетак седнице каснио је више до два сата, а расправа је трајала скоро до 20 часова. Бечић је рекао да је апсурдно тражити смену председника парламента јер се није постигла двотрећинска већина око потребних питања и није дошло до деблокаде правосуђа. Из УРА су поручили да неће у коалицију са ДПС-ом.

Алекса Бечић је, с обзиром на то да се расправљало о његовој смени, председавање седницом препустио потпредседници парламента Бранки Бошњак, преноси РТЦГ.

Бошњакова је истакла да јој је непријатна ситуација због које председава, наводећи како се нада су сви рационални и мудри да очувају већину успостављену након 30. августа.

"Хоћу да верујем у то да су сви свесни шта може изазвати наше чињење или нечињење поводом данашње тачке дневног реда", рекла је Бошњакова.

Посланик Демократа Борис Богдановић тражио је да се о дневном реду посланици изјасне прозивком. "Смена председника није смена председника институције, лидера или државника, већ смена комплетне парламентарне већине и формализација коалиције са подносиоцима захтева за разрешења."

"Kо данас гласа за утврђивање дневног реда гласао је и за формализацију коалиције с ДПС-ом", рекао је Богдановић.

Упозорио је да ће у случају смене ове парламентарне већине – читаву Црну Гору дићи на ноге.

Шеф посланичког клуба Демократског фронта Славен Радуловић затражио је паузу у одлучивању до петка и да се да још једна шанса дијалогу.

"Да седнемо да још једном разговарамо и да све своје љутње, страхове и све своје међусобне непознанице разрешимо", рекао је Радуновић.

"Овде не губи Бечић, овде данас, ако се деси да он буде смењен, ми рушимо мостове у парламентарној већини, што не смемо, а да пре тога не потрошимо сваку потенцијалну могућност за договор", рекао је Радуновић.

Уколико договор не буде постигнут, Радуновић је рекао да онда УРА и Абазовић могу с онима с којима су потписали ову иницијативу да наставе сарадњу.

Полемика црногорских посланика 

После паузе на којој се састао Колегијум, одлучено је да се настави с радом, a посланици СД-а и Бошњачке странке најавили су да ће гласати за смену Бечића.

Алекса Бечић је рекао да наводи у предлогу за његово разрешење нису утемељени и да је апсурдно тражити смену председника парламента јер се није постигла двотрећинска већина око потребних питања и није дошло до деблокаде правосуђа.

Посланик УРА Милош Конатар је рекао да је коалиција "Црно на бијело" понудила концепт европске и мањинске владе јер сматрају да је Црној Гори неопходно помирење, наставак економских реформи и убрзање на европском путу.

"Били смо коректни и јасни, рекли смо да тражимо подршку за формирање мањинске владе и да у тој влади неће бити ДПС-а. ДПС се неће вратити на власт, иако део колега жели са тиме манипулисати и представити то као издају изборне воље грађана", рекао је Конатар.

Његова партијска колегиница Божена Јелушић рекла је да има врло дуго искуство борбе против ДПС-а и да је добро сагледала злоупотребе протеклих 30 година.

"Ако нека мисли да се понудом ове владе нуди могућност ДПС-у да се враћа на власт, он се заиста горко вара", рекла је Јелушићева. 

Посланик Демократа Момо Копривица рекао је да је данас потврђено стварање нове парламентарне већине.

"Добили смо потврду да им Алекса Бечић смета за сарадњу са ДПС-ом. Договорено је прекрајање изборне воље грађана", поручио је Копривица. 

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић рекао је да нема разлога за Бечићеву смену.

Данијел Живковић из ДПС-а рекао је да су иницијативу за смену Бечића поднели јер није покренут дијалог у парламенту о кључним процесима.

"Имали смо нарасле тензије, поларизацију, и дијалог је било потребно покренути", саопштио је Живковић. 

Демократе: УРА већ у дилу са ДПС-ом

Демократска Црна Гора саопштила је раније данас да је Грађански покрет УРА већ одлучио да разреши функције Алексу Бечића "зато што је, како тврде, сметња мањинској Влади ГП УРА и ДПС-а". 

У саопштењу Демократа тврди се да је колација Грађанског покрета УРА и Демкратске партије социјалиста склопљена.

"Уколико данас Алекса Бечић буде смењен, сви на протесте у среду у 18 часова у Подгорици код у Храма", истиче се у саопштењу.

У јучерашњем саопштењу Демократе су поручиле да је свако ко на ванредној седници црногорског парламента гласа за смену председника Скупштине Алексе Бечића или не учествује у гласању, направио дил са ДПС-ом и формирао нову парламентарну коалицију.

Предлог за смену Бечића потписало је 38 посланика Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Бошњачке странке, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије и Албанске коалиције Једногласно.

У образложењу се наводи да црногорски парламент, за време Бечићевог мандата, није био место суштинског политичког дијалога, због чега није остварио једну од основних функција – да доведе до убрзања европског пута Црне Горе.

Бечићу се ставља на терет да је утицао на негативан годишњи извештај Европске комисије као и за назадовање у области владавине права, а највећи разлог томе је, сматрају у опозицији, неспремност и одсуство политичке воље Бечића да иницира уставне механизме избора челних функција у правосудном систему.

Посланици Скупштине Црне Горе у петак су, на предлог коалиције "Црно на бијело" и опозиције, након вишесатне расправе изгласали неповерење Влади Црне Горе коју води премијер Здравко Кривокапић

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво