Читај ми!

Инцково наметање закона – највећа криза у БиХ од Дејтона или тек још једна од бура

У БиХ ступиле су на снагу измене Кривичног закона којим се предвиђају затворске казне за негирање злочина геноцида. Измене закона наметнуо је одлазећи високи представник. Реагујући на одлуку Валентина Инцка, српске странке одлучиле су да не учествују у раду заједничких институција. Истовремено, за петак је најављено усвајање закона у Скупштини Републике Српске о неприхватању одлуке високог представника и о санкционисању свих који повреде углед Републике Српске. Саговорници емисије "Око" сматрају да се може нагађати око Инцкових мотива, али да се криза у БиХ постепено продубљује.

Професор политичких наука Ненад Кецмановић каже да ће се наредних дана тек видети колика је криза.

"Могла би да буде заиста највећа. Људи потписују петицију, то је кренуло одмах, спонтано. Сад то више креће у неку врсту организованог потписивања. Оно што је кључни утисак то је јединство које су странке у РС постигле", рекао је Кецмановић.

Кецмановић каже да је, поред тога, изненадило многе то јединство, што, напомиње, говори о високом степену зрелости политичке елите у РС.

Колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић сматра да је то прилично жесток удар на РС.

"Зато је ово јединство опозиције и власти брзо постигнуто. Била је велика криза и када је високи представник сменио председника РС Николу Поплашена 1999. године. Тај протектор је тада имао велики ауторитет и тада није никоме падало на памет да му се супротстави. Сада се високи представник усудио да учини ово. Доносите закон с којим се нико не слаже у РС. То се противи свим начелима политичких наука", каже Смајловићева.

Смајловић: Инцкова одлука без сагласности САД и ЕК 

Смајловићева наводи да Инцково наметање закона није имало сагласност ни Берлина, ни Вашингтона, ако се гледа по реакцијама.

"Америчка амбасада га није подржала, ЕК га није подржала. Мени је тешко да верујем да је ово његова лична одлука. Рекло би се да нема подршке и он је на неки начин направио потез за који ћемо видети да ли има неку снагу и колика је снага Републике Српске. Видим неке наговештаје да то остане у закону, а да се не примењује", додаје Смајловићева.

Кецмановић сматра да може да се нагађа око Инцкових мотива.

"Могуће да му је прекипело то како седи ту без везе 12 година, да је хтео да повуче један радикалан потез, па да га памте по томе. Ово мене подсећа на враћање Петрича и Ешдауна. Они су наметали законе, одузимали надлежности, смењивали функционере. Инцко је већ поднео оставку, овим потезом није много ризиковао", истиче Кецмановић.

Кецмановић: Постепено се улази у све већу кризу 

Према његовим речима, оно што може да се деси, и посебно је опасно, јесте да закон остане, а да се не примењује.

Смајловићева наводи да ће Додик моћи да користи на исти начин и свој закон.

Кецмановић напомиње да се полако улази у све већу кризу и да ће доћи до неке врсте интернационализације овог проблема.

"Ја не верујем да ће у РС бити наивни да ће насести на варке. А опет не видим да ће друга страна да одустане од тога", казао је Кецмановић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво