Ураган "Јанос" обарао дрвеће и изазвао поплаве у Грчкој

Медитерански ураган под називом "Јанос", који је погодио запад Грчке, обарао је дрвеће и донео кише које су поплавиле улице градова у том делу земље, а на јонским острвима Кефалонија, Закинтос и Итака дошло је до прекида у снабдевању електричном енергијом. Ураган у водама Медитерана затекао брод са мигрантима.

Како преноси Ројтерс, на Кефалонији нема повређених, али је невреме изазвало материјалну штету на кућама, транспортној инфраструктури и објектима за снабдевање водом, а сличне су последице на Закинтосу и Итаки.

Ураган, који је око поднева стигао до Пелопонеског полуострва, је слабији него што је испрва процењено, а за неколико часова би требало да додатно ослаби и потом крене ка југу.

Како тврде надлежни, он би могао да погоди и централну Грчку, где се очекују обилне кише, и да током сутрашњег дана доспе до ширег подручја Атине.

Грчке власти упозориле су да ће Јанос бити попраћен снажним ветровима и кишом који би у наредна два дана могли довести до поплава и нестанка струје.

Заменик министра цивилне заштите Никос Хардалиас саветовао је становнике подручја у прошлости погођених поплавама или који живе близу река да пронађу алтернативни смештај, а остале да ограниче своја путовања, преноси Индекс.

Он је упозорио на поплаве, те да би могло да дође до рушења дрвећа и раста нивоа мора, посебно у подручјима Закинтоса, Кефалоније, Итаке, Месиније, Евије...

"Утицај Јаноса, морамо бити јасни, биће сличан другим олујама, но снажнији по интензитету, распону и трајању", најавио је Хардалиас.

Брод са више десетина миграната налазио се на отвореном мору јужно од Пелопонеза у тренутку када је западну обалу Грчке данас погодио медитерански ураган под називом Јанос.

По речима представника грчке обалске страже, због јаког ветра на мору спасилачки бродови за сада нису у стању да приђу броду на којем су мигранти.

Како наводи АП, сматра се да се на том броду налази више од 50 миграната.

 

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво