Грчка на удару медитеранског урагана, појаве која се ретко догађа

Грчка се спрема за удар врло снажног невремена. Медитерански ураган Грчку би требао погодити у ноћи између четртка и петка. Очекују се велике количине падавина, поплаве и ветрови јачине и преко 200 километара на сат. Становништво позвано да се склони на сигурно.

Oчекују се урагански ветрови брзине од преко 200 километара на час, огромни плимни таласи и катастрофалне поплаве и бујице, преносе грчки медији.

Грчке власти упозориле су да ће олуја "Јанос" бити попраћена снажним ветровима и кишом који би у наредна два дана могли довести до поплава и нестанка струје.

Заменик министра цивилне заштите Никос Хардалиас саветовао је становнике подручја у прошлости погођених поплавама или који живе близу река да пронађу алтернативни смештај, а остале да ограниче своја путовања, преноси Индекс.

Он је упозорио на поплаве, те да би могло да дође до рушења дрвећа и раста нивоа мора, посебно у подручјима Закинтоса, Кефалоније, Итаке, Месиније, Евије...

Грци су од јуче у стању приправности. Олуја "Јанос" натерала их је да затворе школе на Закинтосу и Кефалонији. Обустављен је трајектни саобраћај, а предвиђају да ће пасти 200 литара кише по метру квадратном.

Први удари олује очекују се већ вечерас, а сутра би, ако се остваре предвиђања метеоролога, Грчку могла да погодио права катаклизма.

У току јучерашњег дана изнад Средоземног мора, испред обала северне Либије, формирао се циклон, који је врло брзо прерастао у медитерански ураган.

Циклон се већ 24 сата креће према североистоку и налази се изнад Јонског мора, а данас се налазио између Малте, Сицилије и Либије.

Тренутно не захвата обална подручја, а изнад Јонског мора доноси обилне кише и грмљавинске олује, али и олујне ветрове.

"Медикане" или медитерански тропски ураган врло је ретка метеоролошка појава у Средоземљу, а углавном се јавља само у најтоплијем делу Средоземног мора.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво