Перенчевић осуђен на 15 година, Мутинић ослобођен

Жупанијски суд у Загребу изрекао је неправоснажне пресуде припадницима српских снага, Драгану Перенчевићу на 15 година затвора, док је Слободан Мутинић ослобођен одоворности.

Перенчевић је осуђен у одсуству, а Мутинић, којег су Хрватској претходно изручиле САД, је ослобођен одговорности и он ће данас напустити притвор.

Оптужница их је теретила да су у јануару 1992. насилно одвели брачни пар Циндрић из њихове куће у Петрињи до локације у селу Јошавица, где су убијени с више хитаца из ватреног оружја.

Перенчевића оптужница терети и за убиство трочлане породице Крижевић 22/23. децембра 1991. године у тада окупираној Петрињи.

Супружници Ана и Иван Крижевић и њихов син Дамир тада су усмрћени у свом дому из непосредне близине, преноси портал Индекс.

Мутић је на суђењу тврдио да није крив.

Иначе, он је живео у САД од 1999. године, а 2016. је осуђен на две године затвора у америчкој савезној држави Охајо, јер је у имиграцијским документима лагао да није кршио законе и био умешан у геноцид или етничко чишћење.

Након издржавања казне депортован је у Хрватску, а на основу потернице коју је за њим расписала Хрватска због ратног злочина.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 18:58) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

"ja bi tužio Hrvatsku državu"

Debela odšteta se dobija u SAD a ne od HR.

(понедељак, 16. дец 2019, 15:32) - anonymous Lala [нерегистровани]

I šta sad

Zbog poternice odležao 2 godine a sad oslobođen optužbe , ko će to da plati ? , ja bi tužio Hrvatsku državu i tražio debelu oštetu .