Китаровићева и Пленковић о вуковарском већу и ћирилици

Коментаришући догађаје на седници вуковарског већа у вези са ћирилицом, хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић рекла је дајош нису сазрели услови за ћириличне плоче и слично, да најпре треба решити велике ствари, а затим учинити кораке који ће "омогућити свима да остваре нова радна места".

Грабар Китаровићева тврди да се још нису стркли услови за ћириличне плоче позивајући се на Уставни закон о правима националних мањина који предвиђа да сва та права морају бити у сврху суживота између већинског хрватског народа и мањина, односно да треба поштовати права већинскога хрватског народа, пренела је Хина.

"Радила сам у мирним реинтеграцијама, могу рећи да су постигнути резултати већи него што се неко надао. Хрвати и Срби, који су тада имали довољно храбрости, договорили су се о заједничком животу, а Хрватска је прва показала да не жели више рат, него је пристала на неке услове иако ја верујем да се то могло решити и другим путем", навела је Китаровићева.

Како је нагласила, хрватско државно вођство је потврдило да не жели рат, већ да жели мирну државу и суживот са Србима и другим националним мањинама.

Огласио се и хрватски премијер Андреј Пленковић који је поручио из Брисела како у Вуковару треба водити политику која иде према смиривању тензија, помирењу, суживоту, бољем разумевању већинског хрватског народа с припадницима српске мањине.

О инциденту у вуковарском Градском већу рекао је да "има премало информација", јер је био на састанку Европског савета.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава направио је раније данас инцидент на седници Градског већа Града Вуковара, када је на под бацио предлог статута Вуковара на ћирилици.

Предлог статута му је дао одборник СДСС-а Срђан Колар, након одлуке Већа да се нису се стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво