Градоначелник Вуковара бацио на под статут на ћирилици

Иван Пенава, градоначелник Вуковара, направио је инцидент на седници Градског вијећа када је на под бацио предлог градског статута на ћирилици. СДСС оцењује да је пропуштена прилика за дијалог. Председник хрватског Уставног суда Мирослав Шепаровић позвао на поштовање судских одлука.

Након одлуке Градског вијећа да се нису стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару, српски одборници су Пенави предали предлог статута.

Наслов предлога је исписан ћириличким писмом, док је поднаслов на латиници, на којем пише "Да се боље разумијемо", што је и наслов кампање Српског народног вијећа, која има за циљ скидање стигме са ћирилице, јавља загребачка телевизија Н1, преноси Индекс.

Пенава је у једном тренутку на седници Градског вијећа узео предлог статута на ћирилици и бацио га на под.

Потом, подигао је статут показујући га пред новинарима и изјавио да је то чин агресије Српског народног вијећа и Милорада Пуповца, па га поновно бацио на под.

"Вуковар клекнут и пасти у великосрпску реторику и агресију – неће. Била она отворена, ратна, с тенковима из Београда или увијена у целофан у режији Милорада Пуповца. Лијеп поздрав свима вама из Вуковара", поручио је Пенава.

Иначе, реч је о статуту који је јуче јавности представило Српско народно вијеће у Загребу, а Пенави је покушао да га уручи председник Градског одбора СДСС-а и градски већник Срђан Колар, након што је рекао да је расправа кренула у погрешном смеру и позвао на дијалог.

Реагујући на потез Ивана Пенаве, посланик СДСС-а у Хрватском сабору и председник СНВ-а Борис Милошевић изјавио је да је на седници пропуштена прилика за дијалог и искорак, и да се сви боље разумеју без обзира на то који језик и писмо користе.

Страначка колегиница Бориса Милошевића, Драгана Јецков истакла је да је "још једном виђено како се градоначелник Иван Пенава "односи према пруженој руци одборника СДСС-а, као што се и до сада односио према одлуци Уставног суда, а сада и према Статуту сопственог града". 

Поводом инцидента, огласио се и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и оценио да је Пенавино понашање фашистичко, као и да је то још један отворен и организован позив на прогон преосталих Срба у Вуковару.

O догађајима на седници вуковарског већа говорили су и хрватска председница и премијер, Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић. 

број коментара 36 Пошаљи коментар
(субота, 19. окт 2019, 08:11) - anonymous [нерегистровани]

Istina

ovo je nepromišljen komentar.U Beču su srbi došli pre 20 ili najviše 50.godina a u Hrvatskoj žive više id 500 godina. Dušan

(субота, 19. окт 2019, 07:56) - Sale [нерегистровани]

Ne mora da znači

Jako glup predlog. Normalno je da na područiju gde su Srbi autohtoni imaju pravo na svoje pismo.

(субота, 19. окт 2019, 04:15) - anonymous [нерегистровани]

порука из канаде ...

Докле попуштања и понижења!
Вратити истом мером једини је лек!
Укинути Хрватима у Србији право на латиницу, увести реципроцитет.
Видећете како ће убрзо и они а и Европа разумети поруку.
Клин се клином избија!
Њима се друкчије не може доказати.
А ми по целој Србији хрватском латиницом пишемо ознаке на путевима, улицама. Докле?

(субота, 19. окт 2019, 00:32) - anonymous [нерегистровани]

Nekakav Penava

Ovaj lik je jos u gradjanskom ratu iz devedesetih.. Predlazem SDSSu da Penavu ignorisu i ne pokrecu nikakve dijaloge sa njim pa makar bio i gradonacelnik. Ne treba pasti toliko da bi se sa njim trazio ikakav dijalog. A Srbi u Vukovaru neka se okrenu sami sebi i saradjuju sa onima sa kojima se moze. A sto se tice tzv agresije... price za malu decu.

(петак, 18. окт 2019, 19:29) - nikola [нерегистровани]

Istina

Mnogo puta sam reko da su Hrvati najveci nacionalisti u bivsoj SFRJ od svih naroda.
Ostajem pri toj konstataciji do kraja.

(петак, 18. окт 2019, 18:27) - Ivan [нерегистровани]

Braco i sestre Srbi i Srpkinje

Gde god da ste, borite se za svoja prava. Budite mudri i istrajni. Ne dozvolite da se vise ikada ponovi ponizenje i prljanje slike srpskog naroda.
Bedite slozni, jer samo sloga Srbina spasava. A svet, samo polako, vec uvidja sve.

(петак, 18. окт 2019, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

braco

samo uz radjanje sto vise srpske dece i ostanak mozemo se izboriti za pravdu!

(петак, 18. окт 2019, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Zbog ovoga su ga i izabrali

Ovi u ZG, da unosi razdor medju narodima, a ne da pomiruje. Gradonacelnik visenacionalnog grada mora biti neko ko miri, a ne zavadja svoje gradjane razlicitih religija i nacija.

(петак, 18. окт 2019, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

Ali onda...

Da mnogo ne filozofiraš kada srpska deca ne ustaju na himnu Republike Hrvatske!

(петак, 18. окт 2019, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Postavlja se pitanje kako to da u sred Evrope postoji jedna takva politika koja moze da se usporedi samo sa Nemackom iz 30ih i 40ih godina.