Неуспео референдум у Македонији

Председник македонске Државне изборне комисије рекао је да је јасно да није постигнута неопходна излазност да би данашњи референдум успео (50 одсто + 1). Подаци Грађанске коалиције Мост показују да је гласало 36,6 одсто уписаних бирача. После пребројаних 85,71 одсто гласова, "за" је гласало 91,25 одсто изашлих, док је 5,82 одсто било против. Ако не успемо у Собрању да обезбедимо већину за уставне промене, ићи ћемо на ванредне изборе, поручио је премијер Зоран Заев.

23.50 – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је све политичке лидере у Македонији да се понашају конструктивно и одговорно. "Врата НАТО-а су отворена, али све националне процедуре морају бити завршене", написао је Столтенберг на свом Твитеру

23.15 – Зоран Заев је одржао вечерас још једну конференцију на којој је поручио да ће покушати да формира двотрећинску већину у Собрању која је неопходна да би се усвојиле уставне промене. Ако не успе у томе, расписаће се ванредни избори, који би могли да буду крајем новембра, рекао је Заев.

23.00 – На основу 85,71 одсто пребројаних листића, "за" је гласало 91,25 одсто изашлих, а "против" 5,82 одсто грађана. 

22.40 –  Председник Државне изборне комисије је потврдио да није постигнута неопходна излазност. "Јасно је да одлука није донесена", рекао је Оливер Деркоски и додао да се очекује да ће излазност бити између 36 и 37 одсто, преноси Ројтерс. Грађанска коалиција Мост саопштила је да је излазност 36,6 одсто.

21.30 – О референдуму се огласило и грчко министарство спољних послова. Поручују да Грчка остаје привржена споразуму Скопља и Атине, иако је исход референдума контрадикторан: Изашли су гласали за промену имена, али није довољно грађана дало свој глас.

20.45 – Према првим прелиминарним подацима са 20 одсто обрађених бирачких места, "за" је гласало 91,03 одсто изашлих, док је против било 6,03 одсто бирача.

20.30 – Опозициони лидер Христијан Мицкоски рекао је да су "грађани који нису изашли на гласачка места послали најгласнију поруку – 'Овде живе Македонци, наш идентитет је македонски, наш језик је македонски, наши преци су Македонци'".

20.05 – Македонски премијер и лидер СДСМ-а Зоран Заев није коментарисао малу излазност, али је поручио да очекује да је већина грађана гласала "за". Ако посланици ВМРО-ДПМНЕ не буду поштовали вољу грађана, ићи ће се на ванредне изборе, рекао је Заев. Председник Собрања Таљат Џафери је рекао да су грађани данас поставили темеље будуће Македоније.

19.40 – Противници референдума славе испред Собрања због слабог одзива бирача, јавља репортер РТС-а.

19.15 – До 18.30 је на референдум изашло 34,09 одсто уписаних бирача, јавља Плусинфо, позивајући се на податке Државне изборне комисије.

19.00 – Затворена гласачка места. 

Председник Државне изборне комисије Оливер Деркоски је потврдио да референдум није успео. Одговор на питање "Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО, уз прихватање споразума о имену између Републике Македоније и Грчке" дало је 36,6 одсто уписаних бирача, показују подаци Грађанске коалиције Мост.

Референдум на којем су се грађани Македоније изјашњавали о промени имена те бивше југословенске републике у Северна Македонија, расписан је као консултативни, односно необавезујући.

Референдум је успешан само ако је забележена излазност изнад 50 одсто грађана уписаних у бирачки списак (50 одсто + 1).

Премијер Зоран Заев је ипак поручио да су грађани гласали за промену имена државе и да посланици ВМРО-ДПМНЕ то морају да поштују, или ће се пак ићи на ванредне изборе.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан је честитао грађанима. "Са значајним бројем гласова 'за', постоји широка подршка за Преспански споразум и евроатлантски пут те државе", оценио је Хан. 

Противници референдума за то време славе на улицама због слабог одзива бирача, а лидер опозиције Христијан Мицкоски је поручио да су грађани који нису изашли на изборе заправо послали најгласнију поруку. Заеву је поручио да се, уместо за изборе, спреми за политичку пензију.

Иначе, на парламентарним изборима 2016. године гласало је преко 66 одсто бирача, док је на референдуму на ком су се грађани изјашњавали о томе да Македонија буде самостална држава 1991. гласало преко 76 одсто грађана.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво