Заев: Избори би могли да буду крајем новембра

Македoнски премијер поручио је после неуспеха референдума да ће покушати да формира двотрећинску већину у Собрању која је неопходна да би се усвојиле уставне промене. Ако не успе у томе, расписаће се ванредни избори, који би могли да буду крајем новембра, рекао је Заев. Џафери: Грађани поставили темеље будуће Македоније.

Зоран Заев је на конференцији за новинаре истакао је да неће поднети оставку коју је најављивао ако референдум буде неуспешан.

 

"У наредних неколико дана разговараће се са посланицима Собрања о томе да ли ће бити формирана двотрећинска већина да би се усвојиле уставне промене. У супротном, иде се на превремене парламентарне изборе, рекао је премијер Зоран Заев на новој конференцији за новинаре.

"Ако све буде у складу са свим роковима, избори би могли бити крајем новембра, рекао је Заев.

Навео је да не зна колико ће посланика гласати у овом тренутку, али да је за двотрећинску већину потребно 80 посланика.

"Избори не би требали да буду опција. Оставимо сујету са стране. Не играјмо се, ставимо интересе грађана на прво место ", рекао је Заев и позвао све, како је рекао, одговорне лидере, сваког посланика да се уједини и одведе земљу тамо где припада – у ЕУ и НАТО .

"Сви знамо да нема бољег договора од оног које је постигнут Грчком. Алтернатива ЕУ и НАТО неће и не може постојати. Позивам сваког члана Собрања да остави страначке интересе са стране. Ово питање је веће од свих нас. Ово је тренутак када народни посланици својом одлуком имају обавезу да начине Македонију бољим местом за сваког грађанина", поручио је Заев.

"Референдум успешан, већина грађана гласала 'за'" 

"Имали смо успешан референдум, већина грађана је гласала 'за'", рекао је македонски премијер.

Према његовим речима, за Македонију долази златно време.

"Од 650.000 грађана, већина је гласала 'за'. Желим да се захвалим свим грађанима, и онима који су гласали 'за' и онима који су гласали 'против', јер су преузели одговорност. Грађани су показали демократску зрелост и корачају нашим путем ка ЕУ и НАТО", напоменуо је Заев.

Претходно је Заев по затварању бирачких места рекао да очекује да ВМРО-ДПМНЕ поштује демократску одлуку.

Председник македонског Собрања Таљат Џафери честитао грађанима и институцијама на спровођењу референдума без иједног озбиљног инцидента и мирном и демократском процесу гласања.

"Овим су грађани доказали да припадају политичкој култури демократски развијених држава, и да, што је најважније, припадају великој европској породици", рекао је Џафери.

Према његовим речима, грађани су поставили темеље будуће Македоније. 

Џафери је навео да није гласао на референдуму, јер његово име није било на бирачком списку.

"Истина је да нисам био на листи бирача, надам се да је то изоловани случај и да не постоје сличне ситуације", рекао је Џафери, преноси портал Плусинфо.

Да гласа на референдуму није успео ни бивши македонски премијер и председник Бранко Црвенковски, чије име се тадође није налазило на списку бирача.

Црвенковски је покушао да гласа са пасошем на бирачком месту на коме је увек гласао, али није успео, јер његово име није било на списку бирача, саопштио је Цивилни центар за слободу.

Како преноси Плусинфо, Црвенковски је рекао да ће се обратити Државној изборној комисији због тог инцидента.

Због слабе излазности референдум, који су многи називали историјским, о промени имена и евроатлантским интеграцијама, није успео

Председник македонске Државне изборне комисије рекао је да је јасно да није постигнута неопходна излазност да би данашњи референдум успео (50 одсто + 1).

Референдум је расписан као консултативни, односно необавезујући.

Грађани су се на питање "Да ли сте за улазак у ЕУ и НАТО прихватањем договора Републике Македоније и Републике Грчке?" изјашњавали на 3.480 бирачких места у 80 општина.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво