Ко је побио цивиле у Двору?

Српско тужилаштво за ратне злочине тражиће саслушање данског војника Јана Велендорфа поводом злочина над хендикепираним српским цивилима у Двору на Уни 1995. године. Све три стране које су могле да почине злочин (не)посредно негирају умешаност.

Тужилаштво за ратне злочине Србије формирало је предмет о злочину над деветоро српских цивила у Двору на Уни, из агвуста 1995. године, а саопштено је да ће бити упућен и званичан допис данском тужилаштву ради саслушања војника Јана Велендорфа.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић је, у изјави за Политику, рекао да су у току и провере да ли је хашко тужилаштво уврстило овај догађај у неки од својих предмета, јер у том случају не може бити процесуиран нигде другде.

Дански лист БТ пренео је недавно причу бившег припадника снага УН у Хрватској данског војника Јана Велендорфа о злочину у Двору на Уни, која до сада није била позната широј јавности.

Према Велендорфовом сведочењу дански војници из Уједињених нација, стационирани у Хрватској за време "Олује", нису реаговали кад су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни, пренео је БТ.

Погубљења су се догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника, који су имали наређење да само посматрају.

Откако су медији почели да пишу о злочину коме су присуствовали дански војници, све три стране које су могле да почине злочин, (не)посредно су негирале умешаност.

Истрага у Хрватској 11 година касније

Тужилаштво из Сиска огласило се прекјуче  саопштењем у коме се наводи да је полиција злочин над цивилним становништвом у Двору на Уни пријавила 11 година касније, у септембру 2006. године.

Из самог текста саопштења није јасно када је Тужилаштво у Сиску затражило спровођење истраге, али било би логично да је то било пре пет година, у време добијања извештаја о злочину. 

У саопштењу се наводи да су према досадашњим сазнањима, злочин у Двору починили припадници паравојних формација тзв. САО Крајине, током повлачења, али да њихов идентитет још није утврђен. Тужилаштво у саопштењу не наводи како је идентификовало да је реч о припадницима војних јединица бивше РСК.

Председник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац пак тврди да је немогуће да су злочин починили српски војници, али ни војска БиХ (и те јединице су помињане у неким спекулацијама), већ да је вероватно то учинила 17. домобранска пуковнија из Суње.

Штрбац је рекао и да за своје тврдње има сведоке, генерале и друге српске официре који су с друге стране реке Уне све то посматрали.

Пре објављивања приче данског војника, о масакру у Двору на Уни никада није говорено као о посебном злочину, осим што су злочини у  региону Двора помињани у појединачним новинским чланцима, као и у неколико мемоарских дела.

Коридор за цивиле

Међутим, у тексту хрватског Ферал трибјуна из 2006. године наводи се да је у августу 1995. године убијено око 200 Срба, иначе цивила и хрватских грађана у селима између Глине и Двора на Уни током бега према Босни.

Ферал је том приликом писао да је Двор на Уни смишљено био остављен као коридор за одлазак српског становништва из Хрватске, али се онда догодио продор јединица Петог корпуса Армије БиХ, које су према изворима тог листа на свиреп начин ликвидирале велики број цивила.

Према писању Ферала, који се позива на сведоке у Главном штабу Хрватске војске Посматрачка мисија УН-а послала је поруку да на подручју Горњег и Доњег Жировца трају брутални злочини над Србима и да злочине чине припадници Армије БиХ који су прешли државну границу.

Хрватска полиција је још средином 2000. године саслушавала очевице убијања Срба у Жировцу и околним местима и прикупљала и анализирала материјалне трагове о злочину, наводи се у тексту из 2006. године.

Један од могућих одговора на питање због чега никад није процесуиран злочин у Двору и евентуална одговорност 505. бужимске бригаде, пише Ферал, јесте мањак хашког интересовања, пошто хрватска  истражна и правосудна тела нису имала обичај да се бави убиствима хрватских грађана српске националности - ако их на то не натерају тзв. међународни фактори.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 29. апр 2011, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

прилика

Ево сада прилике да тужилаштво и суд БиХ демантују Додика и кажу да нису антисрпски! Будући да има индиција да је злочин починио пети корпус армије БиХ чији је командант био Атиф Дудаковић, нека фино спроведу истрагу и ухапсе Дудаковића ако има доказа да је крив! Ајмо сад ви из суда и тужилаштва БиХ, да вас видимо!...

(петак, 29. апр 2011, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Zakon

Tuzite dance pa neka se klupko pocne odmotavati jer ce tako EU pritisnuti hrvate i bosance

(петак, 29. апр 2011, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

JUNACINE

Tako to radi junacka vojska ! A nas zle i pakosne srbe sto smo svoje kuce branili sude i progone ! Drage nase komsije sram vas bilo !

(петак, 29. апр 2011, 02:41) - anonymous [нерегистровани]

tri strane

Ma mozda jesmo malo zaboravni i imamo sto mana , ali da ovako ubijamo svoj narod, pa jos invalide, to moze samo bolestan um da smisli.

(петак, 29. апр 2011, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

DORH

U ovom clanku je nevadeno da se Hrvatska nije interesovala za ubistva Srba u Hrvatskoj, ukoliko ih na to nije primorao "medjunarodni faktor".

U Dnevniku HRT-a je objavljeno da je DORH (Drzavno Tuzilastvo Republike Hrvatske) priznao da ne postoji niti jedna pravosnazna presuda za zlocine za vreme i posle "Oluje".

Dakle, zvanicna Hrvatska se oglasava (uvek) tek kada nesto izadje na videlo, sto se ne moze ignorisati. Pokusaji da se njihovi gresi prebace na nekog drugoga, nadam se, ovoga puta nece im uspeti.

(четвртак, 28. апр 2011, 23:51) - Igor Gavran [нерегистровани]

Srbi

I u Jasenovcu su Srbi ubijali jedni druge, Pavelic i Hrvati nemaju nista s tim.

(четвртак, 28. апр 2011, 22:21) - anonymous [нерегистровани]

a u širem regionu cca 5.000

to nikoga ne interesuje - ako se spominju neposredni vojnici 30, pa 200 - očito je povećanje broja ...
na kraju će da ispadne da je taj velendorf JEDINI koji je išta video, primetio, čuo.

(четвртак, 28. апр 2011, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

nije 30

...da si malo pažljivije čitao tekst, ne bi postavljao takvo pitanje. Spominje se oko 200 vojnika, od kojih je oko 30 bilo u neposrednoj blizini.

(четвртак, 28. апр 2011, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

pre 2 dana je bilo

30 danskih UN vojnika - sad ih je odjednom - 200 - ko tu koga zamajava?

(четвртак, 28. апр 2011, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

pozzz

prvo se pričalo o 12 pobijenih ...
pa onda o 10 ...
u ovoj vesti o 9(!)
smanjivanje srpskih žrtava za 25% u 3 dana!