Напето после убистава у Скопљу

Петорица Македонаца убијена у близини Скопља. Полиција послала специјалце како би спречила међунационалне сукобе. Каменовано неколико албанских кућа, запаљени аутомобили. Македонија у шоку. Починиоци и мотиви непознати. Испитано 50 особа. Блокаде путева и после поноћи.

Тела петорице Македонаца пронађена су у ноћи између четвртка и петка код Железарских језера, у близини обилазнице oко Скопља, што је међунационалне тензије у овој држави подигло на нивo који није виђен од 2001. године, када се Македонија за длаку измакла из понора грађанског рата. 

Локални пецароши су тела пронашли у четвртак око 20.45, односно два и по сата пошто су становници кућа, које се налазе у близини, чули пуцње. Четири леша су била поређани један до другог, па се сумња да је реч о ликвидацији, што је изазвало узнемирење међу локалним Македонцима и Албанцима. 

Убијени су Филип Славковски, Александар Наћевски, Цветанчо Ацевски и Киро Тричковски. Пети убијени је Борче Стефковски. чије је тело пронађено стотинак метара да места на којем су убијена четворица младића.

Полиција, која је формирала посебан штаб за истрагу о овом случају, је саопштила да на месту злочина није пронађено никакво оружје, али је прикупљен велики број чаура. До сада, на информативни разговор позвано је педесетак особа, рекла је министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска.

Тела убијених су на обдукцији. За сада нема никаквих индиција о могућим мотивима тог злочина, али полиција апелује на грађане да остану мирни како се не би подизале међунационалне тeнзије.

Становници села Радишане, одакле су четворица од петорице убијених, верују да су починиоци убиства Албанци, иако нема апсолутно никаквих индиција да су њихове претпоставке тачне.

Њих неколико стотина, као и становници околних македонских села блокирали су пут око албанског села Љуботен.

Македонска полиција, страхујући од избијања међунационалних инцидената, упутила је појачања у то село, а специјалци су успели да спрече групу младих Македонаца да упадну у суседно селу Љуботен.

Том приликом ухапшено је најмање пет Македонаца. 

Борче Стефковски из села Црешево пецао је на вештачком језеру у близини тог места и највероватније није познавао четворицу младића који су убијени, већ је убијен како не би сведочио, преносе македонски медији.

Албански медији у Македонији јављају да је у селу Радишане запаљено неколико албанских кућа, али те информације није могуће потврдити из других извора. 

Македонска полиција је, међутим, саопштила да је око барикада оштећено најмање пет возила, док су прозори на неколико албанских кућа полупани каменицама које су бацали гневни Македонци. Каменован је и аутобус градског превоза.

Око поноћи, Македонци су блокирали пут према Студеничанима.  

Петоструко убиство уследило је неколико седмица пошто су се стишали обрачуни македонских и албанских група у неколико градова у тој држави. Окидач тих сукоба било је убиство двојице Албанаца у Гостивару, које је, после свађе око паркинг-места,  починио полицајац.

 

Тензије у Македонији
број коментара 64 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. апр 2012, 06:10) - Toman [нерегистровани]

Toman Crna Gora

Braco makedonci saosecamo sa vama i vasim bolom u ovim teskim trenucima. Dace veliki Bog da dzelate stigne kazna. Neka nevine duse ove djece koja su na zvjerski nacin ubijena pocivaju u miru.

(субота, 14. апр 2012, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

Saučešće

Moje najiskrenije saučešće celom pravoslavnom narodu Makedonije, Srbin iz Srbije , uz vas smo u ovom teškom trenutku!!!!

(субота, 14. апр 2012, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

saucesce

Strasna tragedija...vidi li to Evropska unija???Iskreno saucesce porodicama nastradalih,mada njihovu boli niko nikada umanjiti nece ...VOJVODINA saoseca

(субота, 14. апр 2012, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

poroćilo

Sožalje na Makedonski narod.
Saško iz Slovenije, Ptuj
Bog neka gi čuva Makadoncite i Makedonija

(субота, 14. апр 2012, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Zadar

Bol i tuga braćo makedonci,najiskrenije saučešče od braće Srba iz Hrvatske.

(субота, 14. апр 2012, 09:48) - anonymous [нерегистровани]

Saucesce !

Iskreno saucesce Makedoncima i porodicama ubijenih. Okolina Beograda !

(субота, 14. апр 2012, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

makedonka

placem dok citam vase komentare,hvala vam draga braco sto ste uz nas u ovako teskom vremenu.STO SMO BILI,A STO SMO POSTALI R I P

(субота, 14. апр 2012, 09:27) - Goran [нерегистровани]

Saucesce

Saucesce porodicama stradalih ! Narodu Makedonije suzdrzanost a vladi pronalazenje resenja jer ovo ne vodi na dobro samo slozno braco Makedonci.

(субота, 14. апр 2012, 09:06) - anonymous [нерегистровани]

saucesce

nasoj braci makedoncima
srbin

(субота, 14. апр 2012, 07:49) - anonymous [нерегистровани]

prele

uxazna tragedija.saucesce porodicama. posle utvrdjivanja i pronalazenja ubica - ostro kaznjavanje. trba stati na put onima kojima je samo stalo da ubijaju nevine ljude