Читај ми!

Магла и поледица на путевима

Магла највише отежава вожњу, али је последњих дана због јутарњег мраза на коловозу присутна и поледица, што додатно утиче на безбедност у вожњи, али и дужину зауставног пута, упозорава јутрос Ауто-мото савез Србије.

Видљивост је смањена на око 200 метара у Београда, али и на његовим прилазним путевима, слично је и на подручју Банатског Карловца, Смедеревске Паланке, Великог Градишта, Краљева, Зајечара, Владичиног Хана и Врања.

Када у оваквим условима вожње брзина није прилагођена тада су саобраћајне незгоде и ланчани судари приликом наглог кочења често неизбежни.

Зато препоручују возачима да и данас крену раније и возе пажљивије, јер ће због магле путовање сигурно бити спорије и дуже. Због појаве магле смањена је видљивост и на ауто-путу Е-70, на деоници петља Београд-петља Добановци-државна граница са Хрватском (гранични прелаз Батровци).

На подручју Срема и Баната, због појаве магле смањена је видљивост на 100 метара, док је на путевима у Зајечару и околини видљивост смањена од 50 до 100 метара.

"Путеви Србије" наводе да су најоптерећенији путни правци I приоритета/А категорије одржавања проходни и да нема снега, док су на државним путевима II приоритета/Б категорије одржавања коловози влажни у нижим пределима и снега има местимично у расквашеном стању до 5 цм на територији Крушевца.

На осталим путним правцима III приоритета/Ц категорије одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 цм на територији Новог Пазара.

Према последњим информацијама добијеним од "Путева Србије", нема задржавања на наплатним станицама.

Нема задржавнаја ни на путничким терминалима на граничним прелазима.

Камиони на Хоргошу цекају сат и по, на Келебији и Шиду два сата, а на Батровцима три сата.