Читај ми!

Заноси и пркоси Илона Маска – Тесла, Твитер, Трамп и Стив Џобс

Оператер хитне линије за жалбе на Твитеру, како стоји у опису профила најбогатијег човека на свету и свежег власника платформе за микро блогинг, позвао је "независне бираче" да на међуизборима у САД гласају за Републиканску странку. У тренутку када се оглашивачи повлаче, а Тесла се суочава са притиском других произвођача електричних возила, неколико тужби и истрагом америчког Министарства правде о аутопилоту, поставља се питање да ли Маск подршком републиканцима маскира друге проблеме или му је Твитер, само "посао са стране". Да ли судбину Илона Маска заклања сенка отказа Стива Џобса?

Илон Маск позвао је "независне бираче" да на међуизборима у САД гласају за републиканце. И то, како тврди, из специфичног разлога.

"Заједничка власт обуздава најгоре ексцесе обе странке, па препоручујем гласање за  републиканце за конгрес, с обзиром на то да је Председништво демократско", наводи Маск.

Тај твит је најновији анегдотски пример ширег феномена познатог као "балансирање", где део бирачког тела подржава опозициону странку као проверу моћи владајуће странке.

На површини, Масково размишљање је разумљиво. Али логика је бушна, и то је посебно слабо резоновање у конкретном тренутку. Тежња за равнотежом у влади без обзира на то за шта се странке стварно залажу и како влада заправо функционише није посвећеност умерености. То је дубоко неодговорно, наводи Ем-Ес-Ен-Би-Си

Подељена федерална влада у Америци данас није уравнотежена, већ нефункционална, наводи тај амерички медиј.

Уколико Републиканци освоје Конгрес, то знаћи да би Џозеф Бајден могао да влада исто као и његов претходник, када су демократе имале већину у оба дома Конгреса - председничким уредбама. То није добра варијанта ни за Бајдена, ни за Белу кућу, с обзиром на то да председничке уредбе могу да пониште Врховни суд, али и законодавци.

Маск, додаје Ем-Ес-Ен-Би-Си има интерес да прикрије мотиве, јер зна да његов нови статус генералног директора Твитера значи да се његове политичке изјаве пажљивије испитују и да ће утицати на његову базу купаца и приходе од рекламирања. Истовремено, приходи од оглашавања падају.

Међутим, да не буде забуне, иако мрежу Мастодон многи доживљавају као место да се "скуће" све птичице које не желе да буду на Твитеру за време Масковог вакта, број корисника Твитера на дневном нивоу достигао је "највећи број свих времена" током прве целе недеље у којој је Илон Маск постао власник платформе, стоји у документу компаније у који је Верџ имао увид. 

Ројтерс подсећа да је Маск критиковао Бајденову администрацију и демократе због предлога да се милијардери опорезују и дају више пореских подстицаја за електрична возила произведена у компанијама у којима постоје синдикати. Тесла нема синдикате у својим фабрикама у САД. 

Све је то само Маскова нова "споредна свирка", преноси Вајерд.

Најбогатији човек на свету је можда сада најзапосленији - преправља Твитер, а истовремено је и извршни директор Тесле, произвођача ракета СпејсИкс, Боринг компаније која копа тунеле за транзит и Неуралинка, који тестира мождане импланте који би на крају повезали људе са рачунарима. 

Жонглирање проблемима 

Зато се поставља питање како Маск управља и води све те сложене пројекте у исто време.

"Није могуће да извршни директор води четири или пет компанија подједнако ефикасно. То није очекивање које би требало да имамо", каже Дејвид Јофи, професор на Харвардској пословној школи који је проучавао Маска и његове послове.

Преузимање улоге извршног директора у компанији у непознатој индустрији (Твитер) у тренутку када се други Маскови подухвати суочавају са сложеним изазовима само отежавају жонглирање. 

Није добро време ни да се Маск одвлачи од Тесле, његове највредније компаније.

Под његовим руководством направљен је напредак у технологији израде батерија, производњи и аутоматизованој вожњи и брзо је повећна продаја.

Компанија је испоручила импресивних 343.000 возила широм света у трећем кварталу 2022. године, што је повећање од више од трећине у односу на исти период годину дана раније. Али, Тесла се суочава са притиском других произвођача аутомобила који производе електрична возила, и има све већу зависност од Кине.

Више десетина нових електричних возила различитих брендова дебитоваће само у САД у наредних неколико година. Извештај Банке Америке објављен у јуну процењује да би Теслин удео на тржишту електричних возила могао прилично да падне са преко 70 процената колико је износио у 2021. години.

Компанија се такође суочава са неколико тужби због несрећа у вези са ауто-пилотирањем и кривичној истрази коју је спровело Министарство правде САД о Теслином софтверском пакету.

Када је Тесла 2018. доживела крар у производњи, Маск је окупио раднике и преспавао неколико ноћи у фабрици.

"У основи, Илон је микро менаџер. Да је купио Твитер у том временском периоду, не би могао нa Теслу да обрати било какву пажњу", додаје Јофи.

Постоји ли образац или где је ту Стив Џобс 

Енди Ву, доцент на Харварду, тврди да Маскове компаније деле образац решавања сложених проблема -  огромна капитална улагања, смеле опкладе и убеђивање запослених и инвеститора да верују у већу мисију. 

Ву сматра да је важно одвојити гађење или жар према Масковој политици или личном животу од сваке процене његових пословних вештина. Истиче да жонглирање са више од једног посла генералног директора није без преседана и да многи инвеститори активно учествују у више подухвата.

"Најближа аналогија је да је, након што је отпуштен из Епла, Стив Џобс повезан и са Пиксаром и са Некст Компјутингом - и урадио је прилично иновативне ствари у обе компаније", каже Ву.

Али, додаје да су Тесла и СпејсИкс много сложенији и изазовнији за управљање. 

Са друге стране Јофи каже да су Тесла и цена акција те компаније имале велике користи од Маскових "лудорија" на Твитеру, које укључују интеракцију са купцима, подстицање инвеститора и циљање критичара.

Преузимање контроле над платформом која му је помогла да изгради лични бренд до сада је само појачало његов глас и његов одјек у пословном свету.

"Добија невероватну количину бесплатног ПР-а", каже Јофи.

Још једна ствар, не мање важна, од бављења и Теслом и Твитером. Аквизиција Твитера дала је ветар у леђа доџкоину, криптовалути коју је Маск катапултирао. Његова цена се удвостручила након што је Маск завршио преузимање.

Пре него што је Маск 27. октобра твитовао да је "птица ослобођена" доџкоином се трговало за око 0,07 долара. Пет дана касније, цена доџкоина је износила је 0,16 долара. Мало за један, али много за доста.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво