Читај ми!

Албански мигранти, преко Ламанша до центра британске политичке кризе

Можда је најтачнија била изјава британског министра за стамбено збрињавање, заједнице и локалну управу Роберта Џенрика који је рекао да је веома важно пажљиво бирати речи: „Никада не бих демонизовао људе који долазе у ову земљу у потрази за бољим животом.“

Албански мигранти, преко Ламанша до центра британске политичке кризе Албански мигранти, преко Ламанша до центра британске политичке кризе

Албански мигранти су се ових дана нашли у раљама политичке кризе у Великој Британији. Британски премијер Риши Сунак покушао је да ублажи речи своје министарке полиције Суеле Брејверман о „инвазији" миграната који у гуменим чамцима преко Ламанша стижу на јужну обалу УК међу којима је највећи број Албанаца.

Не може се баш са сигурношћу рећи колико је у томе успео.

На критике које стижу од Тиране до Лондона због изјаве министарке Брејверман, Сунак је рекао да је Британија саосећајна и гостољубива земља за све људе који траже азил, али и да је за то потребно „да ефикасно контролише своје границе".

"Инвазија" или "обим изазова" 

„Министарка је покушавала да објасни обим изазова са којима се земља суочава и важно је да имамо контролу наших граница како бисмо могли да осигурамо безбедне руте за друге тражиоце азила", речи су трећег по реду премијера за годину дана у Великој Британији.

Албанце прати лош глас због мафије која је, како последњих година преносе британски медији, преузела контролу кокаина, али то ипак не би требало да стигматизује целокупну албанску заједницу у УК.

Према званичним подацима Оксфордске опсерваторије за миграције, у поређењу са земљама у ЕУ број миграната који долазе у УК је „релативно подношљив", преноси Гардијан.

Чак седамнаест земаља ЕУ прошле године је примило већи број захтева за азил по становнику него што је то био случај у Великој Британији. На тзв. малим чамцима (гумењацима) до сада је Енглески канал прешло око 40.000 миграната, а међу њима и 12.000 Албанаца, које је шефица британске полиције посебно апострофирала.

"Експоненцијални пораст броја албанских миграната" 

То су и званични подаци британског министарства унутрашњих послова. Због „експоненцијалног пораста броја албанских миграната" (у 2020. било их је 50, а у 2022. досад - 12.000) у британској полицији верују да су криминалне албанске банде стекле упориште на северу Француске, пренео је Би-Би-Си.

У последњем извештају Националне агенције за криминал наводи се, а преноси Би-Би-Си, да су ове банде уплетене у трговину људима али и да контролишу британско тржиште кокаина вредно пет милијарди фунти.

Важно је подсетити да је претходна влада Лиз Трас (у којој је министарка полиције била исто Брејверман) пала због неслагања у мигрантској политици. Због недостатка радне снаге у најважнијим индустријама Лиз Трас је хтела да повећа имиграцију како би се та радна места попунила и подстакао економски раст.

И завршило се тако што је Суела Брејверман формално отишла с тог места због „цурења података", али је њено неслагање са либералнијим приступом према мигрантима који је имала бивша премијерка, био прави разлог оставке шефице полиције која се убрзо вратила у Сунаков кабинет на исту функцију.

О мигрантском пореклу 

Брејверман је наводно желела да се додвори десничарском крилу своје партије по социјалним питањима, пише Би-Би-Си на српском.

Као посебан куриозитет Би-Би-Си наводи и да је Суела Брејверман рођена у северозападном Лондону, а да су њени родитељи емигрирали из Кеније и са Маурицијуса.

На крају, очекивана је оштра албанска реакција од енглеског фудбалера Арманда Броје пореклом из Албаније до Едија Раме, албанског премијера. Сем што је албански премијер претерао у избору речи.

Можда је најтачнија била изјава британског министра за стамбено збрињавање, заједнице и локалну управу Роберта Џенрика који је рекао да је веома важно пажљиво бирати речи. „Никада не бих демонизовао људе који долазе у ову земљу у потрази за бољим животом", рекао је Џенрик за Скај њуз.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво