Читај ми!

Еди Рама о албанским мигрантима- жртвени јарци промашене британске политике

Према подацима које је објавио Евростат, Албанија се налази на првом месту у свету по захтевима за азил у односу на број становника. Позивајући се на те податке БалканВеб пише да је на сваких 1.000 становника, пет Албанаца затражило азил у Великој Британији или земљама ЕУ.

Премијер Албаније Еди Рама оптужио је Велику Британију, у интервјуу који је дао за Би-Би-Си, да користи Албанце као "жртвене јарце" како би оправдала своју "пропалу политику" о границама и миграцијама пише Јуроњуз Албанија.

Овонедељне изјаве британске министарке унутрашњих послова Суеле Брејвермен, Еди Рама оцењује као промоцију ксенофобије. Такав језик није политика, "није програм", рекао је Рама, а преносе јутрос албански медији.

Термин "окупација" се не може толерисати 

Рама је изјавио да не може да толерише термин "окупација" који користи британска министарка унутрашњих послова. Према Раминим речима шефица британске полиције је "луда".

Тако описује понашање које храни ксенофобију, јер сматра да проблем нису Албанци који емигрирају, већ "промашена" британска унутрашња политика.

Како преноси БалканВеб, Рама је рекао да се ту не ради о једној особи него о клими која је створена у проналажењу "жртвених јараца" и пребацивању кривице на друге.

"Не ради се о Албанцима, ванземаљцима или гангстерима, већ о промашеној граничној политици и политици државе према криминалу. Овакав језик није политика, није програм, није визија. То није ништа друго до подстицање ксенофобије и таргетирање, издвајање заједнице.

Дивим се свему за шта се Британија залаже. Али заиста сам згрожен оваквом политиком која је на крају осуђена на пропаст", изричит је Рама.

Албански медији бавили су се јуче реакцијом Едија Раме на Твитеру где је коментарисао вест која је објављена у британским медијима о албанским мигрантима.

"Албанија - жртва империја" 

Он је у свом посту написао да Албанија није богата земља те да је дуго била жртва империја. Нагласио је да се Албанија бори против криминала код куће и да то чини одлучно, али и да је то земља која је спремна ближе да сарађује са Великом Британијом.

Рама, међутим, верује да је кључно међусобно поштовање и сугерисао је Британији да уради исто што и Немачка, да појача своје системе, а не да користи приче о криминалу које на крају осуђују невине.

Нагласио је и да је Албанија је чланица НАТО-а и преговара о чланству у ЕУ, те да је такође безбедна земља.

"Таргетирање Албанаца (као што су неки срамно урадили када су се борили за Брегзит) да су узрок британских проблема с криминалом и проблема на границама ствара лаку реторику, али и игнорише тешке чињенице. Понављање исте ствари, а очекивати другачије резултате је безумно (питајте Ајнштајна!)", написао је Рама и додао да је 70 одсто од 140.000 Албанаца који су се преселили у Велику Британију живело у Италији и Грчкој. Од тога је, наглашава, 1.200 пословних људи.

"Албанци у Великој Британији вредно раде и плаћају порез. Велика Британија мора да се бори против криминалних група свих националности и да престане да дискриминише Албанце како би оправдала неуспехе политике", закључио је Рама.

Албанци први по захтевима за азил 

Према подацима које је објавио Евростат, а пренели албански медији, Албанија се налази на првом месту у свету по захтевима за азил у односу на број становника. Позивајући се на те податке БалканВеб пише да на сваких 1.000 становника, њих пет је затражило азил, 2,4 у земљама Европске уније, и 2,6 у Уједињеном Краљевству.

Иза Албаније се налази Грузија са 3,9 захтева на 1.000 становника (од тога 3,7 у земљама Европске уније) и Сирија која има 3,1 захтев на хиљаду становника, од чега 2,9 у земљама ЕУ. После Албаније, рангиране су земље као што су Еритреја, Авганистан, Венецуела, Молдавија, Јерменија, Тунис, а затим Северна Македонија (0,65 захтева на хиљаду становника) и тзв. држава Косово (0,6 захтева на хиљаду становника).

Медији пишу да је у периоду јануар-август 2022. године у ЕУ регистровано укупно 6.860 захтева за азил албанских држављана, што је повећање од 68 посто у односу на исти период прошле године. По апликацијама у Европској унији, Албанија је на трећем месту у односу на број становника, после Грузије и Сирије.

Према званичним подацима Уједињеног Краљевства само за првих шест месеци ове године, 7.267 људи је затражило азил из Албаније, више него у свим земљама Европске уније. Број људи који улазе у Велику Британију је већи, али не траже сви азил.

Британски медији јављају да је 12.000 албанских држављана ове године илегално ушло у Велику Британију морским путем, или 30 одсто свих улазака бродова у земљу.

Укључујући пријаве у Уједињеном Краљевству, у првој половини године има укупно 14.000 пријава Албанаца из ЕУ и Уједињеног Краљевства пренео је БалканВеб.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво