Читај ми!

Шта може да се очекује од нове владе у Риму и да ли ће се Италијани брзо одљубити од Ђорђе Мелони

На парламентарним изборима у Италији, води коалиција десних странака предвођена Браћом Италије, Ђорђе Мелони. Италијански гласачи дали су мандат десници да формира следећу владу, рекла је Мелонијева и позвала на јединство, како би се помогло у суочавању са бројним проблемима земље. Изборе је обележио и пад партија левог центра и знатно мања излазност него 2018.

"Ја сам Ђорђа, Италијанка, мајка, хришћанка" и, очигледно, будућа председница Владе Италије. Тројство које је истицала у предизборној кампањи, донело јој је победу на изборима. Мелонијева ће бити прва премијерка - најекстремније десне владе Италије од Другог светског рата, у коалицији са партијама Матеа Салвинија и Силвија Берлусконија. И то је тек почетак, поручила је у изборној ноћи.

"Од сутра, морамо да докажемо колико вредимо", каже Ђорђа Мелони.

Вреде око 44 одсто гласова заједно, а сама Браћа Италије више од 26 процената. Италијани су други изборни циклус заредом казнили странке естаблишмента. Овога пута прате западноевропски тренд померања ка идентитетским питањима. Демократска партија левог центра освојила је бар упола мање од ривала.

"Данас је тужан дан за Италију, за Европу. Тешки дани су пред нама", каже Енрико Лета из  Демократске партије.

"Италијани су u претходним годинама показали склоност да се се заљубљују у нове лидере. Оно што је проблем за Ђорђу Мелони јесте да су показали и да се лако одљубљују", каже Жељко Пантелић, новинар из Рима. 

Четрдесетпетогодишња Ђорђа Мелони политичку каријеру почела је пре три деценије у неофашистичком покрету. Била је министарка у Берлусконијевој влади, а на челу Браће Италије је последњих осам година.

Наследиће Марија Драгија, који је током годину и по Владе националног јединства довео Рим у центар европског одлучивања, уз Берлин и Париз.

Победу Мелонијевој, сада су први честитали лидери Пољске и Мађарске. Док шеф шпанске дипломатије оцењује да избори популистичких покрета воде катастрофи, из Француске порука - сарађиваћемо са демократски изабраном Владом, и појашњење ставова председнице Европске комисије.

"Поштовања људских права и европских вредности, као што је право на абортус, требало би да се придржавају сви", каже рекла је Елизабет Борн, премијерка Француске.

Добри односи Мелонијеве са Вашингтоном 

Браћа Италије су оријентисана проатлантски, али и ка реформи Европске уније - мање бирократије, веће ослањање на националну политику чланица.

"Када погледамо позицију Брисела видимо да естаблишмент покушава да моралном паником укаже на појаву Мелонијеве, а не политичке алтернативе коју нуди. Мелонијева као једна пресвучена варијанта неофашизма је коначно успела да добије конктакте и добре односе са Вашингтоном", каже Богдан Живковић, историчар.

"Она је за Американце идеална јер је евроскептична и што је направљена нека врста трансферзале која иде преко Шведске, Пољске Чешке и Мађарске, па све до Италије, где имамо владе које су веома проамеричке расположене, углавном антируске, осим Мађарске", каже Пантелић.

Осамдесетогодишњи Силвио Берлускони сада поручује - у будућој Вади играћу плејмејкера. Његове ставове према Русији и рату у Украјини уочи избора Мелони је морала да објашњава.

"Мени се чини, иако је све ово бомбастично и занимљиво, да Италији следи један тежак период коалиционих влада где можемо видети да и у наредних пет година парламента дође до померања где можда Берлускони са другом страном направи владу", каже Живковић.

До краја октобра, како се очекује, председник Матарела номиноваће председницу Владе Италије Ђорђу Мелони. Резултати најављују, у оба дома парламента, већину ће имати десница Италије.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво