Читај ми!

Елизабета Друга, биографија једне краљице

Краљица Елизабета Друга преминула је у 97. години. Седам деценија провела је на трону британске монархије, а није ни требало да постане краљица. Крунисање 26-годишње Елизабете 1953. године био је најпопуларнији краљевски догађај у 20. веку. Упркос противљењима, њен брак са принцем Филипом трајао је пуне 73 године.

Елизабета Друга, биографија једне краљице Елизабета Друга, биографија једне краљице

Када се Елизабета родила, интерес јавности није био превелик. Била је тек трећа у наследном низу, а очи јавности су и овако биле упрте у њеног харизматичног стрица Едварда Осмог, којег је народ обожавао.

Едвард и јесте постао краљ након смрти његовог оца, али се престола одрекао због љубави према Американки Волис Симпсон.

Пошто њен отац краљ Џорџ Шести и мајка Елизабета нису имали више деце сем Елизабете и њене млађе сестре Маргарет, позиција британског монарха била јој је загарантована. Када је сазнала да ће постати краљица, уопште није била срећна.

Ипак, Елизабета је од малена била омиљена у Великој Британији. У кући су је из милоште звали Лилибет, а њу и њену сестру одгајала је гувернанта, која је касније описала Елизабету као посебно дете, изузетно уредно, педантно са великим одговорношћу.

Винстон Черчил ју је једном приликом описао као велики ауторитет, јер је још од малих ногу видео у њој одлучност.

Брак са грчким краљевићем Филипом није био најбоље прихваћен у Бакингемској палати, а највећи противници венчању биле су њена мајка и бака.

Највише због чињенице да је велики део његове родбине немачког порекла, а венчање се одиграло 20. новембра 1947, тек две године након окончања Другог светског рата.

Упркос томе што је Филип постао британски грађанин и принц и војвода од Единбурга, брак је био контроверзан и због тога што је он рођен као православац, а његове сестре су биле удате за нацисте.

Недуго после венчања преселили су се на Малту, где је Филип био стациониран, а мало медитеранско острво постала је једина земља поред Велике Британије где је Елизабета живела.

Крунисање у Вестминстерској опатији

Крунисање 26-годишње Елизабете 2. јуна 1953. године у Вестминстерској опатији био је најпопуларнији краљевски догађај у 20. веку. Њено ступање на престо улило је нову енергију у банкротирану и ратом исцрпљену Велики Британију.

Више од 100 милиона људи слушало је пренос на радију, а 27 милиона је пратило на телевизији путем Би-Би-Сија.

Прва је била краљица Мери Прва Тјудор, која је крунисана 1. октобра 1553. године. Краљичина бака Мери од Тека, стара 81 годину, била је прва краљица која је видела своје унуче на трону, међутим, умрла је пре крунисања. 

Хаљина коју је краљица носила на крунисању, коју је дизајнирао британски модни дизајнер Норман Хартнел, направљена је од белог сатена и извезена златним и сребрним концем са амблемима Уједињеног Краљевства и Комонвелта.

После крунисања, краљица је носила хаљину још шест пута, укључујући отварање парламента на Новом Зеланду и Аустралији 1954. године.

Шест и по деценија уз краљицу

Принц Филип, војвода од Единбурга, преминуо је 2021. године, у 100. години. У браку са Елизабетом био је 73 године, а као супруг британске краљице провео је пуних 65 година, и зато је личност која је била у најдужем браку са једним британским монархом.

Однос краљице Елизабете и принца Филипа почео је као младалачка љубав на први поглед. Војвода од Единбурга помогао је краљевској породици да буде присутнија на телевизији уместо на радију, а први је њен члан који је урадио ТВ интервју.

"Понашамо се као да припадамо једно другоме годинама", написала је Елизабета у писму својим родитељима убрзо након удаје.

Краљица је од свог оца наследила модел монархије који је био старомодан и скоро невидљив и неприсутан. Нису знали како да се изборе са медијима и новим добом, каже историчарка Сара Гриствуд, ауторка књиге Elizabeth: The Queen and the Crown.

Објашњава да је принц Филип ту одиграо огромну улогу.

"Војвода од Единбурга помогао је краљевској породици да буде присутнија на телевизији, уместо на радију, а први је њен члан који је урадио ТВ интервју", додаје историчарка.

Сматра се и да је имао велику улогу у организовању телевизијског преноса крунисања Елизабете, али и да је био кључан за организацију ТВ документарца о краљевској породици 1969. године.

Током наредних деценија, краљица Елизабета јавно је неколико пута говорила о томе колики је утицај Филип имао на њу, називајући га својом снагом и темељем.

Прослава платинастог јубилеја 

Kраљица Елизабета је поводом овогодишње прославе 70. годишњице ступања на престо, објавила да жели да Камила, војвоткиња од Корнвола, буде позната као краљица супруга када принц Чарлс постане краљ. 

Краљица је, такође, подржала свог најстаријег сина као будућег монарха. "Желела бих да вам свима изразим своју захвалност на подршци. Остајем вечно захвална због лојалности и наклоности које ми и даље пружате", истакла је писаној поруци.

"И када мој син Чарлс постане краљ, знам да ћете њему и његовој жени Камили пружити исту подршку коју сте дали мени; и моја је искрена жеља да, када то време дође, Камила буде позната као краљица супруга јер наставља своју лојалну службу", истакла је Елизабета.

Међу гостима у Сандрингему била је Анђела Вуд, бивша ученица куварске школе, која је 1953. године помогла у стварању "Пилетине за крунисање", јела на бази карија и мајонеза које је тада први пут направљено у част владавине Елизабете Друге.

Краљица је, обучена у светлоплаву хаљину, такође исекла рођенданску торту, коју је испекао мештанин. 

Војни оркестри, плесачи, разни извођачи и познате личности парадирали су улицама Лондона како би обележили платинасти јубилеј краљице Елизабете. 

Механичарка, возач хитне помоћи и љубитељ коња и паса

Током Другог светског рата, Елизабета је радила као механичарка у територијалној одбрани Лондона. Била је изузетно добра у поправљању камиона, а возила је и кола хитне помоћи.Одличан је возач, али нема дозволу.

Једном је потпуно шокирала саудијског краља Абдулаха када га је провозала кроз своје имање. Испрва је краљ био изненађен што је уопште села на возачко место, а онда је остао запањен њеном изузетно брзом вожњом по уским улицама.

Велику љубав гајила је према псима и коњима, а обожавала је и коњске трке.

Што се њеног стила тиче, Елизабета је одувек била обучена у хаљине веселих боја, веома квалитетних материјала, цветних дезена и детаља. Увек је на себи имала сведени накит, шешир, женске рукавице и мале торбе.

У Великој Британији је обожавају. Једини тренутак када је британска монархија била у кризи популарности била је погибија принцезе Дајане 1997. године. Елизабети су тада замерили хладан однос.

Посетила је 117 земаља и пропутовала 1,7 милиона километара. Као што је случај са возачком дозволом, Елизабета није имала ни пасош, што је и логично када се има у виду чињеница да се пасоши издају у њено име, па би било бесмислено да самој себи дала допуштење за путовање.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво