Преминуо принц Филип, муж краљице Елизабете II и војвода од Единбурга

Принц Филип, војвода од Единбурга, преминуо је у 100. години. У браку са Елизабетом био је 73 године, а као супруг британске краљице провео је пуних 65 година.

Бакингемска палата обавестила је јавност да је принц Филип преминуо: „Са великом тугом, њено величанство краљица Елизабета објављује смрт њеног вољеног мужа, принца Филипа, војводе од Единбурга.“

Краљица Елизабета Друга почела је осмодневну жалост за принцом Филипом, а током овог периода, закони неће добијати краљевску сагласност и државни послови ће се привремено зауставити у знак поштовања, пренео је Мирор.

Иако Филип има право на државну сахрану, он је пре смрти изразио жељу да се церемонија његовог испраћаја обави што скромније могуће.

Принц Филип преминуо је у замку Виндзор у 100. години. Од 2017. године, војвода од Единбурга је због здравствених проблема одступио од својих званичних дужности.

Почетком ове године провео је неколико месеци у лондонским болницама због инфекције, а после тога и захвата на срцу који је успешно изведен, након чега је 16. марта пуштен кући.

Британски премијер Борис Џонсон рекао је да је вест о смрти принца Филипа примио са великом жалошћу.

„Помогао је да усмери краљевску породицу и монархију тако да остане институција од виталног значаја за склад и срећу нације. Принц Филип стекао је велику наклоност генерација људи у Великој Британији, широм Комонвелта и света“, истакао је Џонсон испред Даунинг стрита 10.

Шест и по деценија уз краљицу

Принц Филип и краљица Елизабета Друга прославили су 2017. чак 70 година брака, а војвода од Единбурга уједно је и најдужи брачни друг било којег британског монарха у историји.

Од када су се узели, принц Филип помогао је младој краљици да успостави нови курс монархије, гурајући Британију на прво место, као и заузимајући прагматичнији став од ранијих владара.

Однос краљице Елизабете и принца Филипа почео је као младалачка љубав на први поглед.

„Понашамо се као да припадамо једно другоме годинама“, написала је Елизабета у писму својим родитељима убрзо након удаје.

Краљица је од свог оца наследила модел монархије који је био старомодан и скоро невидљив и неприсутан. Нису знали како да се изборе са медијима и новим добом, каже историчарка Сара Гриствуд, ауторка књиге Elizabeth: The Queen and the Crown.

Објашњава да је принц Филип ту одиграо огромну улогу.

„Војвода од Единбурга помогао је краљевској породици да буде присутнија на телевизији, уместо на радију, а први је њен члан који је урадио ТВ интервју“, додаје историчарка.

Сматра се и да је имао велику улогу у организовању телевизијског преноса крунисања Елизабете, али и да је био кључан за организацију ТВ документарца о краљевској породици 1969. године.

Током наредних деценија, краљица Елизабета јавно је неколико пута говорила о томе колики је утицај Филип имао на њу, називајући га својом снагом и темељем.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво