Читај ми!

Уличне забаве и поворка у центру Лондона за крај прославе платинастог јубилеја краљице Елизабете

Четвородневна прослава платинастог јубилеја у знак обележавања 70 година на престолу краљице Елизабете завршена је свечаном поворком у центру Лондона и уличним забавама широм земље.

Војни оркестри, плесачи, разни извођачи и познате личности парадирали су улицама Лондона како би обележили платинасти јубилеј краљице Елизабете.

Поворка, која је прошла сличном рутом којом је прошла краљица на дан крунисања 1953. године, има за циљ да дочара различите деценије њене владавине. 

Означавајући различите деценије краљичине владавине, играчи, обучени у одела из педесетих година прошлог века, плесали су булеваром који води до Бакингемске палате, док су возачи "мини мориса" носили заставе Уједињеног краљевства и трубили сиренама.

Стотине хиљада присталица краљевске породице појавило се на улицама како би присуствовало спектаклу и уживало у пикнику, што је био први велики национални јавни празник од почетка пандемије коронавируса.

Певач Ед Ширан и више од 100 значајних личности које је Велика Британија прогласила "националним благом" придружили су се војним бендовима, извођачима и играчима на паради у престоници.

Процењује се да је, током платинастог јубилеја, широм Велике Британије одржано 16.000 уличних журки, а још 600 је одржано широм света, у Канади, Бразилу, Новом Зеланду, Јапану и Јужној Африци.

"Почаствована сам и дубоко дирнута"

Иако је била принуђена да пропусти бројне догађаје због повремених проблема са кретањем, краљица Елизабета се појавила данас накратко на балкону Бакингемске палате и одушевила окупљене током последњег дана прославе платинастог јубилеја.

Поред ње су били принц Чарлс, Камила и војвода и војвоткиња од Кембриџа са своје троје деце.

Краљица Елизабета је "упознала" и анимирани лик Медведа Педингтона, у скечу који је отворио Би-Би-Си-јеву забаву којом се обележава 70. година на трону.

Краљица је касније изјавила да је почаствована и дубоко дирнута бројем људи који су изашли на улице да прославе њен платинасти јубилеј на крају четвородневне прославе поводом њених 70 година на британском трону.

"Када је реч о томе како обележити 70 година на месту ваше краљице, не постоји водич који треба следити. То је заиста први пут. Ја сам почаствована и дубоко дирнута што је толико људи изашло на улице да прослави мој платинасти јубилеј", истакла је краљица у саопштењу.

Иако није лично присуствовала сваком догађају, каже да је њено срце било са грађанима и да остаје посвећена томе да им служим најбоље што може, уз подршку породице.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво