Читај ми!

Италијани страхују да ће бити рестрикција воде за пиће, иду у продавнице да би се расхладили

Екстремно велике врућине уз недостатак падавина погодиле су Италију, не само последњих дана него и последњих месеци. Зато је у тој земљи проглашено ванредно стање које доноси низ одредби везаних за употребу воде.

Италија је већ месецима погођена екстремним врућинама и сушама и то више нису изоловани случајеви. Афрички антициклон који је раније остајао на пустињи Сахара прелази у европске крајеве и са собом доноси сушу јер ствара услове који доводе до недостатка падавина, кажу стручњаци у овој земљи.

"Чим нађем мало зеленила кријем се у хладу јер у противном не бих издржао, нама старијима баш тешко падају ове врућине", каже један Италијан.

Неки се радују одласку на посао због клима уређаја, док други да би се расхладили иду у продавнице.

Кабинет министара Италије на састанку који је трајао свега неколико минута, одобрио је проглашење ванредног стања у вези са дефицитом воде у пет региона на северу Италије.

По последњим сазнањима Влада је доделила економску помоћ регионима који иде од 10,9 милиона за регион Емилија Ромање до 4,2 милиона за регион Фурланија-Јулијска крајина.

Региону Ломбардије додељено је 9 милиона евра помоћи.

"Овде у Милану су већ блокирали многе ствари због суше у очекивању, надамо се некој киши", каже становница Милана.

Река По достигла најнижи ниво у седам деценија 

Поред севера земље који је највише угрожен, и регион Тоскане преживљава катастрофу, наиме 90 одсто територије је у стању екстремне суше као и регион Лацио, наиме у Риму је од почетка године пало 63 одсто мање кише него у просеку, а језера су нижа и за метар.

Према последњим истраживањима, температура на Медитерану је још у мају била за четири степена више од просека у периоду између 1985. до 2005. године, а највећа италијанска река По је скоро потпуно пресушила тј. достигла је најнижи ниво у последњих 70 година.

"Никада нисам видео да По овако изгледа, а долазим овде сваког дана", кажу Италијани који страхују да ће се увести рестрикције воде за пиће.

У многим регионима донете су уредбе о смањењу трошења воде за пиће или за услуге које заиста нису неопходне попут прања аутомобила, заливања башта, пуњења приватних базена, другог прања косе код фризера као и трошења климе.

У Ломбардији до сада штета износи две милијарде евра, снег на планинама и глечерима се отопио, а климатске промене су довеле и до велике трагедије на глечеру Мармолада. Наиме температура је у моменту несреће износила 10 степени на више од 3.000 метара.

Временске непогоде којих је све више, не надокнађују недостатак воде ни у једном региону Италије, а ризик од пожара и несташице воде за пиће је све већи.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво